Sestavine

  • NJOKI
  • 500 g mokastega krompirja
  • 4 rumenjaki
  • 125 g naribanega parmezana
  • 500 g svežega kozjega sira
  • 450 g moke
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • OMAKA
  • 100 g svežega kozjega sira
  • 50 ml zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlički medu
  • 1 žlička osmukanih lističev limonovega timijana
  • 3 rdeče čebule
  • solni cvet
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 4 zrele fige
  • 120 g masla

Uvod

V sveže utrgane fige je najboljše čim prej zagristi. Ker pa so nasitne, jih vedno nekaj ostane. Zakaj ne bi bile za kosilo?! ker bodo na njem smokve posebne, častne gostje, morajo biti tudi krompirjevi njoki posebni. In ker so s kozjim sirom, je iz njega še omaka. Da se vse skupaj v ustih poveže v tako nadokus, ki ”navadne” njoke spremeni v svečano jed, poskrbi rdeča čebula. Naj vam zato ne bo žal ogreti pečice....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2018, Stegovec
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir skuhamo do mehkega, ga olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir v večjo skledo. Dodamo rumenjake, parmezan in kozji sir ter premešamo. Dodamo moko, začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom ter zgnetemo v gladko testo.

2

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Čebulo olupimo, narežemo na šestine in ločimo posamezne plasti. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj naložimo čebulne krhlje. Rahlo jih solimo in pokapljamo z oljčnim oljem. Pekač postavimo v sredino pečice za 15 minut, nato čebulo ohladimo.

3

Za omako gladko zmiksamo kozji sir, juho in 1 žličko medu. Začimimo s soljo, sveže mletim poprom in timijanovimi lističi.

4

V velikem loncu zavremo soljeno vodo. Testo oblikujemo v debelejše dolge svaljke in jih nato z nožem narežemo na majhne njoke. Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo na majhni vročini 8 minut oz. da priplavajo na površino.

5

Kuhanje njoke previdno stresemo na cedilo in dobro odcedimo. V veliki ponvi segrejemo 80 g masla, dodamo njoke in jih pražimo na srednji do močni vročini nekaj minut, da rahlo porjavijo. Vmes jih večkrat previdno premešamo.

6

Fige narežemo na četrtine ali šestine. V ponvi segrejemo 40 g masla, dodamo narezane fige in preostali med ter pražimo 2 minuti. V ogrete globoke krožnike nalijemo omako in nanjo naložimo pečene njoke, karamelizirane fige ter pečeno čebulo.

Oceni