Njoki s kozjim sirom in figami
Sestavine
- NJOKI
- 500 g mokastega krompirja
- 4 rumenjaki
- 125 g naribanega parmezana
- 500 g svežega kozjega sira
- 450 g moke
- sol, poper
- muškatni orešček
- OMAKA
- 100 g svežega kozjega sira
- 50 ml zelenjavne jušne osnove
- 2 žlički medu
- 1 žlička osmukanih lističev limonovega timijana
- 3 rdeče čebule
- solni cvet
- 3 žlice oljčnega olja
- 4 zrele fige
- 120 g masla
![](https://www.solaokusov.si/wp-content/uploads/2015/03/vivi-logo-dark.png)
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Rebula 2018, Stegovec
Neolupljeni krompir skuhamo do mehkega, ga olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir v večjo skledo. Dodamo rumenjake, parmezan in kozji sir ter premešamo. Dodamo moko, začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom ter zgnetemo v gladko testo.
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Čebulo olupimo, narežemo na šestine in ločimo posamezne plasti. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj naložimo čebulne krhlje. Rahlo jih solimo in pokapljamo z oljčnim oljem. Pekač postavimo v sredino pečice za 15 minut, nato čebulo ohladimo.
Za omako gladko zmiksamo kozji sir, juho in 1 žličko medu. Začimimo s soljo, sveže mletim poprom in timijanovimi lističi.
V velikem loncu zavremo soljeno vodo. Testo oblikujemo v debelejše dolge svaljke in jih nato z nožem narežemo na majhne njoke. Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo na majhni vročini 8 minut oz. da priplavajo na površino.
Kuhanje njoke previdno stresemo na cedilo in dobro odcedimo. V veliki ponvi segrejemo 80 g masla, dodamo njoke in jih pražimo na srednji do močni vročini nekaj minut, da rahlo porjavijo. Vmes jih večkrat previdno premešamo.
Fige narežemo na četrtine ali šestine. V ponvi segrejemo 40 g masla, dodamo narezane fige in preostali med ter pražimo 2 minuti. V ogrete globoke krožnike nalijemo omako in nanjo naložimo pečene njoke, karamelizirane fige ter pečeno čebulo.