Sestavine

  • 1 večji jajčevec (melancan)
  • 10 žlic oljčnega olja
  • sol
  • 4 stroki česna
  • kajenski poper
  • 500 g zrelih paradižnikov (pelati)
  • 1 žlička sladkorja
  • 400 g svežih krompirjevih njokov z bučo
  • 4 žlice rikote
  • sveže mleti črni poper
  • sveža bazilika

Uvod

Sestavine so logične, če beremo le naslov. To gre odlično skupaj in zato je polno receptov ter testenin, v katerih se družijo paradižnikova omaka, pečeni jajčevci in sveža rikota. Ni pa tako ”logično” tudi v Šoli okusov!

Prvič, njoki so iz krompirja in buče. Drugič, pomemben je vrstni red, saj so jajčevci, skrbno opečeni s česnom v olju, na dnu. Tretjič, rikota je pika na i, oziroma žličnik na vrhu. Vse drugo, nizek ali globok krožnik, parmezan le v omaki ali tudi potresen na vrhu, vinska spremljava avstrijska (zeleni veltlinec, Ott, Wagram) ali slovenska (zeleni silvanec, Gaube, Svečina), je lahko stvar debate. Ni pa nobenega dvoma, da boste te njoke dali med priljubljene!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Grüner Veltliner Ott 2017, JRE edition
 
Postopek
1

Paradižnik blanširamo, olupimo, odstranimo semenje in narežemo na 1 cm velike kocke. V globoki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezani paradižnik in sladkor ter pražimo na srednji temperaturi 10 minut, da se omaka zgosti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.

2

Jajčevec narežemo na 1/2 cm debele rezine ter jih solimo in popramo. Pustimo jih stati 15 minut. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Rezine jajčevca obrišemo do suhega s papirjem.

3

V veliki ponvi segrejemo preostalo 4 žlice olja in zlato rjavo opečemo polovico jajčevcev, tik pred koncem pečenja v ponev stresemo še polovico narezanega česna in ga opečemo. Jajčevce in česen odcedimo na kuhinjskem papirju.

4

Postopek ponovimo s preostalimi jajčevci in česnom. V rikoto zamešamo dva brizga oljčnega olja in jo krepko popramo. Liste bazilike narežemo na trakove.

5

Njokoe skuhamo v slani vodi in odcedimo. V paradižnikovo omako najprej zamešamo narezano baziliko in nato vanjo stresemo kuhane njoke ter previdno premešamo. Iz rikote s pomočjo dveh žličk oblikujemo majhne žličnike.

6

Na ogreta krožnika naložimo pečene jajčevce in jih potresemo s pečenim česnom. Nanje naložimo njoke s paradižnikovo omako in na vrh žličnike rikote. Po želji lahko vse skupaj potresemo še s sveže naribanim parmezanom.

Oceni