Njoki s paradižnikom, jajčevci in rikoto
Sestavine
- 1 večji jajčevec (melancan)
- 10 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 stroki česna
- kajenski poper
- 500 g zrelih paradižnikov (pelati)
- 1 žlička sladkorja
- 400 g svežih krompirjevih njokov z bučo
- 4 žlice rikote
- sveže mleti črni poper
- sveža bazilika

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Grüner Veltliner Ott 2017, JRE edition
Paradižnik blanširamo, olupimo, odstranimo semenje in narežemo na 1 cm velike kocke. V globoki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezani paradižnik in sladkor ter pražimo na srednji temperaturi 10 minut, da se omaka zgosti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Jajčevec narežemo na 1/2 cm debele rezine ter jih solimo in popramo. Pustimo jih stati 15 minut. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Rezine jajčevca obrišemo do suhega s papirjem.
V veliki ponvi segrejemo preostalo 4 žlice olja in zlato rjavo opečemo polovico jajčevcev, tik pred koncem pečenja v ponev stresemo še polovico narezanega česna in ga opečemo. Jajčevce in česen odcedimo na kuhinjskem papirju.
Postopek ponovimo s preostalimi jajčevci in česnom. V rikoto zamešamo dva brizga oljčnega olja in jo krepko popramo. Liste bazilike narežemo na trakove.
Njokoe skuhamo v slani vodi in odcedimo. V paradižnikovo omako najprej zamešamo narezano baziliko in nato vanjo stresemo kuhane njoke ter previdno premešamo. Iz rikote s pomočjo dveh žličk oblikujemo majhne žličnike.
Na ogreta krožnika naložimo pečene jajčevce in jih potresemo s pečenim česnom. Nanje naložimo njoke s paradižnikovo omako in na vrh žličnike rikote. Po želji lahko vse skupaj potresemo še s sveže naribanim parmezanom.