Njoki, goriški radič in gorgonzola
Sestavine
- 500 g svežih krompirjevih ali skutnih njokov
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 2 žlici masla
- 250 ml sladke smetane
- 200 g gorgonzole
- 300 g goriškega radiča
- 2 pesti orehov
- 4 žlice olivnega olja
- sol, sveže mleti črni poper
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Petite burja, malvazija, Posestvo Burja, 2014
Olupljeno šalotko in česen zelo drobno sesekljamo. Radiču odrežemo stebla in jih narežemo na 1 cm velike kose. Liste pustimo cele. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Orehe grobo narežemo in opražimo v majhni ponvi na žlici masla.
Polovico njokov kuhamo v slani vreli vodi 3 minute oz. da priplavajo na vrh. S penavko jih poberemo iz vode v skodelo z mrzlo vodo, odcedimo in stresemo na pekač, da se osušijo. Postopek ponovimo s preostalimi njoki.
V kozici na žlici masla stekleno opražimo šalotko, dodamo česen in narezana stebla radiča ter pražimo 1 minuti. Dolijemo smetano, zavremo in vmešamo gorgonzolo. Na majhni temperaturi omako kuhamo toliko časa, da se gorgonzola raztopi. Začinimo s soljo in poprom.
V veliki ponvi segrejemo olivno olje, vanjo stresemo njoke in jih z vseh strani zlato rjavo opečemo. Na ogrete krožnike naložimo pečene njoke, jih prelijemo z omako in potresemo s praženimi orehi in lističi radiča.