Sestavine

  • 500 g svežih krompirjevih ali skutnih njokov
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 2 žlici masla
  • 250 ml sladke smetane
  • 200 g gorgonzole
  • 300 g goriškega radiča
  • 2 pesti orehov
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol, sveže mleti črni poper

Uvod

Skutni njoki, ki jim v testo primešamo še bučni pire, so že sami po sebi jed z zgodbo. Ko jih prelijemo z gorgonzolno omako in potresemo z orehi, popečenimi v maslu, potrebujejo le še nekaj lističev žajblja za zadovoljstvo. Toda, če žajblja (pozimi) nimate, imate pa zato najlepšo zimsko rožo, ki je za ene solkanski radič, za druge pa goriška vrtnica, potem jo je potrebno le potresti za - navdušenje! Seveda, dober bo tudi siljeni radič; če je treviški, pa ga boste pač drobneje narezali in zamešali v omako....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Petite burja, malvazija, Posestvo Burja, 2014
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko in česen zelo drobno sesekljamo. Radiču odrežemo stebla in jih narežemo na 1 cm velike kose. Liste pustimo cele. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Orehe grobo narežemo in opražimo v majhni ponvi na žlici masla.

2

Polovico njokov kuhamo v slani vreli vodi 3 minute oz. da priplavajo na vrh. S penavko jih poberemo iz vode v skodelo z mrzlo vodo, odcedimo in stresemo na pekač, da se osušijo. Postopek ponovimo s preostalimi njoki.

3

V kozici na žlici masla stekleno opražimo šalotko, dodamo česen in narezana stebla radiča ter pražimo 1 minuti. Dolijemo smetano, zavremo in vmešamo gorgonzolo. Na majhni temperaturi omako kuhamo toliko časa, da se gorgonzola raztopi. Začinimo s soljo in poprom.

4

V veliki ponvi segrejemo olivno olje, vanjo stresemo njoke in jih z vseh strani zlato rjavo opečemo. Na ogrete krožnike naložimo pečene njoke, jih prelijemo z omako in potresemo s praženimi orehi in lističi radiča.

Oceni