Sestavine

  • 800g svežih njokov
  • 2 velika melancana
  • 5 velikih zrelih paradižnikov
  • 4 do 6 žlic oljčnega olja
  • ščepec mlete orientalske kumine
  • 5 žlic staranega balzamičnega kisa
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • kajenski poper

Uvod

Jajčevci, še posebej, ko so dovolj dolgo pečeni, so z balzamičnim kisom znana kombinacija, ki jo uporabljajo številne priloge iz melancanov k mesu. Ker pa smo tokrat listali po vegetarijanski kuharski knjigi švicarske chefinje Tanje Grandits, smo izgubili ”glavno” sestavino. A nismo obupali, saj so se jajčevci in balzamico imeli še raje, ko so njihovo umami-sočnost pili pehtranovi njoki. To je jed za dušo, ki vedno razveseli srce....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Jajčevce narežemo na 1,5 cm velike kocke, posolimo in pustimo stati 15 minut. Paradižnike blanširamo, olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na majhne kocke.

2

Melancane obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja in narezane melancane pečemo na srednji vročini do zlato rjave barve. Po potrebi med pečenjem dolijemo še preostalo olje.

3

Dodamo narezani paradižnik ter začinimo s poprom, kajenskim poprom in kumino. Kuhamo na srednji vročini 3 minute, nato dolijemo še kis in kuhamo še 5 minut. Omako po potrebi še solimo.

4

Njoke skuhamo v vreli slani vodi in odcedimo. Stresemo jih v zelenjavno omako, potresemo s peteršiljem, previdno premešamo in takoj serviramo.

Oceni