Njoki z melancani in balzamičnim kisom
Sestavine
- 800g svežih njokov
- 2 velika melancana
- 5 velikih zrelih paradižnikov
- 4 do 6 žlic oljčnega olja
- ščepec mlete orientalske kumine
- 5 žlic staranega balzamičnega kisa
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol, poper
- kajenski poper

Uvod
Jajčevci, še posebej, ko so dovolj dolgo pečeni, so z balzamičnim kisom znana kombinacija, ki jo uporabljajo številne priloge iz melancanov k mesu. Ker pa smo tokrat listali po vegetarijanski kuharski knjigi švicarske chefinje Tanje Grandits, smo izgubili ”glavno” sestavino. A nismo obupali, saj so se jajčevci in balzamico imeli še raje, ko so njihovo umami-sočnost pili pehtranovi njoki. To je jed za dušo, ki vedno razveseli srce.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Jajčevce narežemo na 1,5 cm velike kocke, posolimo in pustimo stati 15 minut. Paradižnike blanširamo, olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na majhne kocke.
Melancane obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja in narezane melancane pečemo na srednji vročini do zlato rjave barve. Po potrebi med pečenjem dolijemo še preostalo olje.
Dodamo narezani paradižnik ter začinimo s poprom, kajenskim poprom in kumino. Kuhamo na srednji vročini 3 minute, nato dolijemo še kis in kuhamo še 5 minut. Omako po potrebi še solimo.
Njoke skuhamo v vreli slani vodi in odcedimo. Stresemo jih v zelenjavno omako, potresemo s peteršiljem, previdno premešamo in takoj serviramo.