Sestavine

  • 100 g lešnikovega nugata
  • 2 lista želatine
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 300 g sladke smetane
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 30 ml višnjevega ali češnjevega likerja (po želji)
  • 2 žlici sladkorja
  • 300 g višenj ali češenj
  • 30 g kandiranega ingverja
  • 250 ml rdečega vina
  • 2 žlički jedilnega škroba

Uvod

Po mesnem žaru je zadovoljstvo popolno, če ima zadnjo besedo čokolada. Meso utrudi, čokolada pa povrne energijo. Ker pa je bil žar tako dolgo prižgan, da so se z njega zvrstili kar štirje mesni hodi, je dovolj, da čokolada le pogladi. Torej nobenih kolačev ali tort, temveč le nekaj gladkega v kozarec, na vrh pa sadna osvežitev, ki sladko-kisli kombinaciji doda še ingverjevo žgečkljivost. Pravi zaključek piknika!

Ta recept je del julijske gostije na žaru - tukaj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 320 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Nugat narežemo na kocke in ga počasi raztopimo v lončku nad soparo. Vmešamo kakav v prahu. Smetano stepemo in do uporabe postavimo v hladilnik. Želatino namočimo v mrzli vodi.

2

V posodi razžvrkljamo jajce, rumenjaka in žličko sladkorja. Postavimo jo nad lonec z vročo vodo in nad soparo z metlico stepamo jajca do goste kreme. Vmešamo ožeto želatino in stepamo dalje. Hitro vmešamo še stopljeni nugat in višnjev liker.

3

V kremo previdno zamešamo stepeno smetano in jo porazdelimo v servirne kozarce. Postavimo na hladno preko noči.

4

Višnje izkoščičimo in narežemo na polovice. Ingver narežemo na tanke trakove. V kozici karameliziramo preostali sladkor, dolijemo vino in kuhamo na majhni temperaturi, da se karamela raztopi.

5

Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico vode, ga vlijemo v omako, zavremo in kuhamo, da se omaka zgosti. Nato vanjo zamešamo narezani ingver in višnje. Vse skupaj še enkrat zavremo, prelijemo v stekleno posodo in pustimo ohladiti. Pred serviranjem jo prelijemo preko kreme v kozarcih.

Oceni