Sestavine

  • PARFAIT
  • 50 g temne kuverture
  • 250 g nugatove mase
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica sladkorja
  • 100 ml mleka
  • 400 ml sladke smetane
  • MANGOVA PENA
  • 1 list želatine
  • 2 zrela manga (a 450 g)
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 žlice limonovega soka
  • LEŠNIKOV KROKANT
  • 100 g praženih olupljenih lešnikov
  • 100 g sladkorja
  • 6 kovinskih obročkov (a 7 cm)

Uvod

Zmrzlina (parfait, semifreddo) ni sladoled, ker ta se dobi na vsakem vogalu, in prav tako ni sorbet, ker ta je v finih gostilnah že pred sladico. Zato je kremna pol-ledena sladica kot naročena, da z njo počastite svoje goste na domačem ”degustacijskem meniju”. Pripravite jo vnaprej in toliko, da se boste z njo posladkali še dan potem. Dopolnite jo s prilogo, ki bo za pripravo preprosto zmrzlino dvignila na chefovski nivo ”vsaj” treh srčkov. In vse to, seveda, po predjedeh, ki bodo zaradi zmrzline vašim gostom ostale še dalje v lepem spominu. Zmaga!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 790 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Majhen pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo kovinske obroče in ga postavimo v zamrzovalnik. Kuverturo in nugat sesekljamo, stresemo v manjšo kovinsko skledo in med mešanjem stopimo v vodni kopeli oz. nad soparo.

2

V kotličku za stepanje zmešamo rumenjake, sladkor in mleko ter ga postavimo nad lonec z vrelo vodo. Z metlico stepamo maso do goste kreme in vanjo zamešamo stopljeni nugat s čokolado. Kotliček postavimo v skledo z mrzlo vodo in kremo rahlo ohladimo. Vmes jo večkrat premešamo.

3

Sladko smetano stepemo in jo previdno zamešamo v kremo. V ohlajene kovinske obroče porazdelimo kremo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur oz. še bolje preko noči.

4

Za mangovo peno namočimo želatino v mrzli vodi. Mango olupimo, polovico shranimo v hladilniku do serviranja, drugo polovico pa zrežemo in meso skupaj s sladkorjem zmiksamo v gladek pire.
Limonov sok rahlo segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino. Vmešamo 3 žlice mangovega pireja in nato vse skupaj zamešamo v preostali mangov pire.
Mangov pire pretlačimo skozi cedilo, z njim napolnimo sifon za smetano, privijemo bombico, krepko pretresemo in do serviranja sifon postavimo v hladilnik.

5

Za lešnikov krokant sladkor v kozici svetlo rjavo karameliziramo, z leseno kuhalnico vmešamo lešnike, dobro premešamo in karamelizirane lešnike stresemo na papir za peko, da se ohladijo. Ohlajene fino zmeljemo v blenderju v prah.

6

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač obložimo s silikonsko podlago za peko in nanj s pomočjo kovinskega obroča (premer 6 cm) napravimo iz krokantovega prahu kroge z debelino 2 mm. Pečemo jih na spodnji rešetki 6 minut do zlato rjave barve. Krokant pustimo ohladiti na silikonski podlagi, šele nato ga z majhno lopatko previdno ločimo od podlage.

7

Zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Preostali mango narežemo na drobne kocke. Zrmrzline z ostrim nožem ob robovih ločimo od obročev in vsako vodoravno narežemo na 3 rezine. V servirne krožnike nabrizgamo mangovo peno in izmenično naložimo po dve rezini zrmrzline in krokanta. Po vrhu potresemo mangove kocke.

Oceni