Nugatova zmrzlina, mango in lešniki
Sestavine
- PARFAIT
- 50 g temne kuverture
- 250 g nugatove mase
- 4 rumenjaki
- 1 žlica sladkorja
- 100 ml mleka
- 400 ml sladke smetane
- MANGOVA PENA
- 1 list želatine
- 2 zrela manga (a 450 g)
- 2 žlici sladkorja
- 3 žlice limonovega soka
- LEŠNIKOV KROKANT
- 100 g praženih olupljenih lešnikov
- 100 g sladkorja
- 6 kovinskih obročkov (a 7 cm)
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 790 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 ura (+ čas za hlajenje)
Majhen pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo kovinske obroče in ga postavimo v zamrzovalnik. Kuverturo in nugat sesekljamo, stresemo v manjšo kovinsko skledo in med mešanjem stopimo v vodni kopeli oz. nad soparo.
V kotličku za stepanje zmešamo rumenjake, sladkor in mleko ter ga postavimo nad lonec z vrelo vodo. Z metlico stepamo maso do goste kreme in vanjo zamešamo stopljeni nugat s čokolado. Kotliček postavimo v skledo z mrzlo vodo in kremo rahlo ohladimo. Vmes jo večkrat premešamo.
Sladko smetano stepemo in jo previdno zamešamo v kremo. V ohlajene kovinske obroče porazdelimo kremo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur oz. še bolje preko noči.
Za mangovo peno namočimo želatino v mrzli vodi. Mango olupimo, polovico shranimo v hladilniku do serviranja, drugo polovico pa zrežemo in meso skupaj s sladkorjem zmiksamo v gladek pire.
Limonov sok rahlo segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino. Vmešamo 3 žlice mangovega pireja in nato vse skupaj zamešamo v preostali mangov pire.
Mangov pire pretlačimo skozi cedilo, z njim napolnimo sifon za smetano, privijemo bombico, krepko pretresemo in do serviranja sifon postavimo v hladilnik.
Za lešnikov krokant sladkor v kozici svetlo rjavo karameliziramo, z leseno kuhalnico vmešamo lešnike, dobro premešamo in karamelizirane lešnike stresemo na papir za peko, da se ohladijo. Ohlajene fino zmeljemo v blenderju v prah.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač obložimo s silikonsko podlago za peko in nanj s pomočjo kovinskega obroča (premer 6 cm) napravimo iz krokantovega prahu kroge z debelino 2 mm. Pečemo jih na spodnji rešetki 6 minut do zlato rjave barve. Krokant pustimo ohladiti na silikonski podlagi, šele nato ga z majhno lopatko previdno ločimo od podlage.
Zmrzlino vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Preostali mango narežemo na drobne kocke. Zrmrzline z ostrim nožem ob robovih ločimo od obročev in vsako vodoravno narežemo na 3 rezine. V servirne krožnike nabrizgamo mangovo peno in izmenično naložimo po dve rezini zrmrzline in krokanta. Po vrhu potresemo mangove kocke.