Sestavine

  • 170 g masla
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 50 g mandljevih lističev
  • 3 nektarine
  • 3 slive
  • 220 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 130 g sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 1/2 žličke mandljeve arome
  • 120 ml gostega kefirja (buttermilch)

Uvod

Stavil bi, da je notri marcipan! A ga ni, so le mandlji. Toda mandlji so na vrhu, vseeno pa niso izsušeno-hrustljavi! Ker so se pekli na dnu, zato pa je to obrnjen kolač. A mandljev je le za tanko skorjo, kolač pa je kljub temu tako sočen! Zato so zraven tudi nektarine. Testo je tako debelo, pa vseeno ni dolgočasno in pusto! Seveda, saj zato ima velike luknje in mehko, rahlo strukturo. Pa res ni marcipan? Če bi bil, bi bilo težko in redilno, tako pa je lahko in dovolj veliko, da si lahko odrežeš dva kosa!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V ognjevarni ponvi z visokim robom (premer 24 cm) segrejemo 50 g masla in ga enakomerno potresemo z rjavim sladkorjemm in mandljevimi lističi. Ponev postavimo na stran.

2

Nektarine in slive narežemo na krhlje ter jih izmenično naložimo na mandljeve lističe.

3

V skodeli zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Preostalo maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto stepemo. Dodamo oba rumenjaka, enega za drugim, vmes stalno mešamo z mešalnikom. Na koncu vmešamo še mandljevo aromo.

4

V jajčno kremo izmenično zamešamo moko in kefir. Beljaka trdo stepemo in previdno z lopatko vmešamo v testo. S testom prekrijemo sadje v ponvi, malce poravnamo in pečemo v sredini pečice 45 minut. Kolač pustimo ohladiti v ponvi 5 minut, nato ga zvrnemo na servirni pladenj in malce ohladimo. Postrežemo ga lahko še toplega ali ohlajenega.

Oceni