Sestavine

  • 2 večji kolerabi ali 4 manjše
  • sol
  • 3 jajca
  • 100 g naribanega parmezana
  • 3 žlice moke
  • olje za cvrenje
  • 200 g koruznega zdroba
  • 250 ml mleka
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 150 g polnomastne skute
  • šopek zelišč (krebuljica, drobnjak, koriander)
  • 200 g svežih lisičk
  • 3 mlade čebule
  • 1 žlica ghee masla
  • 50 ml madeire
  • 70 ml sladke smetane
  • poper

Uvod

Priznamo! Tudi nam, tu in tam, tekne zrezek. Pa čeprav je prav zrezek najbolj kriv za dolgočasnost klasičnega domačega prehranjevanja. Zrezek, krompir, solata … In v gostilni? Naročimo enako, zrezek s krompirjem in mešano solato … Doma med tednom, pri mami/babici za vikend, vmes pa še v vsaki gostilni, kamor nas slučajno ali namerno zaneseta pot in/ali lakota. Vedno zrezek, celo življenje! Groza, kajne.

A včasih, ker ni vedno, povsod in enak, je lahko tudi zrezek. Še najboljše, če je ocvrt, saj ta nam najbolj diši. Še boljše, če ni iz mesa, pa čeprav nam ”šnicli” prav zaradi mesa tako teknejo.

Zrezek, torej, a ne iz mesa, temveč iz kolerabe. Ocvrt, a ne z drobtinami, temveč s parmezanom. In s prilogo, ki ni le zato, da zapolni prazen prostor na krožniku, temveč, da zapolni prazen prostor v zrezkovem nadokusu....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 693 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Kolerabo olupimo, narežemo na 1,5 cm debele rezine in kuhamo v slani vodi 7 minut. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in osušimo.

2

Zavremo mleko in juho, vmešamo koruzni zdrob in kuhamo na majhni temperaturi 20 do 25 minut. Zelišča drobno sesekljamo. V kuhano polento z metlico zamešamo skuto in shranimo na toplem.

3

Lisičke narežemo na večje kose. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Ponev močno segrejemo, vanjo stresemo lisičke in jih pražimo na močnem ognju toliko časa, da spustijo vodo. To vodo odlijemo, dodamo ghee maslo in čebulo ter pražimo nekaj minut. Zalijemo z madeiro in sladko smetano ter rahlo pokuhamo. Začinimo s soljo in poprom.

4

Jajca razžvrkljamo in vmešamo parmezan. V veliki ponvi segrejemo olje. Rezine kolerabe povaljamo v moki in jajcih s parmezanom. Takoj jih položimo v vroče olje in cvremo do zlato rjave barve ter odcedimo na kuhinjskem papirju.

5

V polento zamešamo zelišča. Na ogrete krožnike naložimo kremasto polento, ocvrto kolerabo in lisičke v omaki.

Oceni