Sestavine

  • 250 g mocarele
  • 2 jajci
  • sol, poper
  • 50 g moke
  • 100 g drobtin
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 1 strok česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • olje za cvrenje

Uvod

Tudi v Šoli okusov se včasih ne moremo upreti skušnjavam. Tudi v Šoli okusov se včasih prileže, če se namesto učenja prepustimo znanim okusom. To je takrat, ko je za kosilo nekaj na hitro ocvrto …

Ocvrti sir je klasična jed iz območja udobja. Notranjost je topla, mehka, žvečljiva, zunanjost je vroča, čvrsta, hrustljava. Sir je v notranjosti, pravzaprav, le zaradi zunanjosti, panade. Izgovor, torej.

Tudi ocvrta mocarela je izgovor; najprej za to, da ni v Šoli okusov ”le ocvrti sir”, saj je mocarela bivolja, ki je sočna, ne pa gumijasta, ki se trga, ne pa škripa; in še bolj za to, so ob njej dušeni paradižniki, ti so, namreč, glavni! Hitra omaka iz majhnih paradižnikov, s česnom, olivnim oljem, rožmarinom, timijanom, na koncu, ko je že gosta, a še tekoča, pa še s pehtranom. Takšna omaka je za učenje, sir ob njej pa za - crkljanje....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 748 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Paradižničke prerežemo na polovico in olupljeni česen pritisnemo z noževo konico, da ga sploščimo.

2

V manjši ponvi rahlo segrejemo olje ter dodamo paradižnike, česen, timijan, rožmarin, sladkor in kis. Paradižničke dušimo na srednji temperaturi 6 do 8 minut in jih med kuhanjem večkrat premešamo. Na koncu jih začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Mocarelo dobro odcedimo in obrišemo s kuhinjskim papirjem. Narežemo jo na poljubno velike kose (8 kom) in jih najprej povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in na koncu v drobtinah. Nato panirane kose še enkrat povaljamo v jajcu in drobtinah.

4

V loncu segrejemo olje za cvrenje in panirano mocarelo v dveh porcijah cvremo 45 do 60 sekund oz. do zlato rjave barve. Odcedimo jo na kuhinjskem papirju. V paradižnike zamešamo pehtran in jih serviramo skupaj z ocvrto mocarelo.

Oceni