Sestavine

  • 400 g kuhane rdeče pese
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 kos svežega hrena (ca. 7 cm)
  • 100 g drobtin
  • 50 g moke
  • 1 jajce
  • 100 g topljenega masla (ghee)
  • 1 bio limona
  • 200 g dimljene postrvi
  • 200 g kisle smetane
  • 4 žlice olivnega olja
  • sveži koriander

Uvod

Rdeča pesa ima nekaj prijetne sladkobe, malo sočnosti in čvrsto strukturo. In, seveda, veliko barve, zaradi katere jo vselej lupite v rokavicah, in okrog ust brišite s papirnimi servietami. Sicer pa dolgo nismo vedeli z njo kaj pametnega početi, razen da smo se je naveličali v solati … Dokler ni postala moderna. In je zdaj povsod. Toda, ocvrta? Poskusite; že zato, da se naučite, kako še tako dominantna sestavina ni nič brez prave spremljave. In rdeča pesa je potrebuje obilo!

Nežno dimljena postrv ji daje eleganco, kisla smetana pogladi grizenje, toda največje delo opravijo podrobnosti. Nastrgana limonova lupina na smetani, nariban pekoči hren na postrvi, deviško olivno olje v drobnem oblivu po krožniku, sveži listi koriandra po drobtinah panade, požirek pohorskega sivega pinota z nekaj ostanki sladkorja v kozarcu. Ob vsej tej pestrosti le kruh izpustite!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2014, polsuho, Gregorič
 
Postopek
1

Rdečo peso olupimo in narežemo na 1/2 cm debele rezine. Solimo in popramo. Hren olupimo in drobno naribamo. Dobro polovico naribanega hrena zamešamo v drobtine. Na enem krožniku si pripravimo moko, v drugem pa razžvrkljamo jajce.

2

Rezine rdeče pese najprej povaljamo v moki, nato v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinah. V veliki ponvi segrejemo topljeno maslo in cvremo rdečo peso na srednji vročini na vsaki strani približno 3 minute oz. do zlato rjave barve. Ocvrte rezine odcedimo na kuhinjskem papirju.

3

Dimljeno postrv narežemo na trakove. Na krožnike naložimo trakove dimljene postrvi, ocvrto rdečo peso in kislo smetano. Vse potresemo s preostalim hrenom in koriandrom ter pokapljamo z olivnim oljem

Oceni