Sestavine

  • 2 majhni glavi kodraste eindivije (Frisee solata)
  • 2 mladi čebuli
  • 1 žlica brusnične marmelade
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička zrnate gorčice
  • sol, poper
  • 3 žlice orehovega ali lešnikovega olja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 8 velikih marel
  • 8 žlic drobtin
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • 2 jajci
  • 3 žlice moke
  • 2 stroka česna
  • 7 žlic ghee masla

Uvod

Ko se na gozdnem robu iz trave razcveti prvi klobuk, jih je naokrog še toliko, da za jutri ni dvoma, spet bodo marele pohane. Kaj naj k tej gobarski sreči doda še Šola okusov, če pa se pred paniranimi in ocvrtimi poljskimi in orjaškimi dežniki lahko skrijejo tudi najboljši dunajski zrezki?!

No, vsaj nekaj malega pa lahko. Na primer to, da med drobtine za panado zamešajte parmezan; da v pire krompir, ki naj ne manjka, zmeljite na koncu še muškatni orešček; in da ni dobro pojesti preveč gob, zato si njihovo težo olajšajte s solato. Ta pa naj bo nekaj posebnega! Izberite, torej, kodrasto endivijo in zmešajte vinaigrette z brusnicami. Četudi naslednjič več ne bo gobarske sreče, vam bo solata iz Šole okusov ostala....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Solato očistimo in natrgamo na manjše kose. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo zmešamo z brusnično marmelado, gorčico, soljo, poprom in obema vrstama olja.

2

Marele razrežemo na poljubno velike kose (priporočamo na četrtine). Jajci razžvrkljamo v globokem krožniku. Na večjem krožniku zmešamo drobtine in parmezan.

3

Marele povaljamo v moki, jajcu in parmezanovih drobtinah. Česen olupimo in razpolovimo. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezani česen in porcijo paniranih marel ter jih hrustljavo ocvremo. Ocvrte marele položimo na kuhinjski papir ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Postopek cvrenja ponovimo še s preostalimi marelami.

4

Na krožnike naložimo solato, jo pokapljamo z brusničnim prelivom in nanjo naložimo ocvrte marele. Odlična priloga je krompirjev pire, katerega smo izdatno začinili z muškatnim oreščkom.

Oceni