Ocvrte marele, solata z brusnicami
Sestavine
- 2 majhni glavi kodraste eindivije (Frisee solata)
- 2 mladi čebuli
- 1 žlica brusnične marmelade
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 1 žlička zrnate gorčice
- sol, poper
- 3 žlice orehovega ali lešnikovega olja
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 velikih marel
- 8 žlic drobtin
- 5 žlic naribanega parmezana
- 2 jajci
- 3 žlice moke
- 2 stroka česna
- 7 žlic ghee masla
Solato očistimo in natrgamo na manjše kose. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje in jo zmešamo z brusnično marmelado, gorčico, soljo, poprom in obema vrstama olja.
Marele razrežemo na poljubno velike kose (priporočamo na četrtine). Jajci razžvrkljamo v globokem krožniku. Na večjem krožniku zmešamo drobtine in parmezan.
Marele povaljamo v moki, jajcu in parmezanovih drobtinah. Česen olupimo in razpolovimo. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezani česen in porcijo paniranih marel ter jih hrustljavo ocvremo. Ocvrte marele položimo na kuhinjski papir ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Postopek cvrenja ponovimo še s preostalimi marelami.
Na krožnike naložimo solato, jo pokapljamo z brusničnim prelivom in nanjo naložimo ocvrte marele. Odlična priloga je krompirjev pire, katerega smo izdatno začinili z muškatnim oreščkom.