Sestavine

  • 4 sveže ostrige
  • 50 g bele moke
  • 100 ml mineralne vode
  • sol
  • 1 jajce
  • 1 žlička dijon gorčice
  • 50 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 125 ml repičnega olja
  • sveže mleti poper
  • 50 ml olivnega olja
  • šopek kreše
  • olje za cvrenje

Uvod

Po receptu Janeza Bratovža, JB restavracija

Ko nazdravljamo novemu in se pozdravljamo od starega, mora biti svečano, pravi Janez Bratovž, zato priporoča sveže ostrige, a chefovsko pripravljene. Saj za božič ali silvestrovanje ne smejo manjkati najbolj iskrivi mehurčki, njim pa so prav ostrige najboljša spremljava.

Po svoje je jed preprosta, a le zato, ker je tako chefovska. Školjka je krožnik, voda iz nje omaka, kontrast svežini je tempura, vse skupaj začini pomaranča. A takšna ”preprostost” zahteva, seveda, spretnost. Testo za tempuro mora biti hladno, da ne boste spekli palačinke, mise en place mora biti nared, saj bo šlo vse zelo hitro. In nikar ne pozabite dobro ohladiti penine (ker pa je svečano, priporočamo šampanjec)!

Recepte chefov v Šoli okusov prilagodimo, tako da jih skuhamo in preizkusimo v domači kuhinji. Pri kuhanju uporabljamo sestavine in pripomočke, ki so na voljo domačim chefom....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
  • Priporočeno vino: penina Medot 48, brut
 
Postopek
1

Sveže ostrige damo za 5 minut v vodo, ki smo jo segreli na 60 stopinj. Nato jih odpremo in pri tem shranimo vodo iz ostrig. Prav tako shranimo 4 polovice školjk, ker jih bomo uporabili kot servirne posodice.

2

V blenderju zmešamo jajce, pomarančni sok in gorčico ter počasi dolivamo olje, hitrost naj bo na najvišji stopnji. Na koncu omako po okusu začinimo s soljo in poprom.

3

V posodo damo mineralno vodo, sol, moko in nekaj kock ledu ter vse skupaj zmešamo v gladko testo. Vodo iz ostrig in olivno olje zmiksamo v kremasto ostrigino omako.

4

V posodi za cvrenje segrejemo olje. Ostrige osušimo, pomočimo v tempuro in hrustljavo ocvremo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. V školjko damo malo pomarančne majoneze, nanjo ocvrto ostigo, ob strani ostrigino omako in okrasimo z lističi kreše.

Oceni