Ocvrte ribje kroglice na belušni cikoriji
Sestavine
- 400 g polenovke
- 4 rezine toasta
- 125 ml belega vina
- 60 g mletih pistacij
- 40 g pora
- 2 stroka česna
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 jajce
- kajenski poper
- sol, črni poper
- 100 g drobtin
- olje za cvrenje
- 400 g belušne cikorije (puntarella)
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 žlička bottarge
- 30 g česnovih strokov
- 200 ml mleka
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Vitovska 2016, Marko Fon
30 g česnovih strokov olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. V majhni kozici zavremo mleko, vanj stresemo česen in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 30 minut. Odstavimo s štedilnika, dodamo 2 žlici oljčnega olja in vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko omako. Začinimo s soljo in svežem mletim poprom ter prelijemo v servirno posodo.
Toast prelijemo z vinom in pustimo stati 5 minut. Dva stroka česna olupimo in stisnemo. Por narežemo na zelo majhne kocke. Ribji file narežemo na kocke in nato s težkim ostrim nožem še fino sesekljamo.
Namočeni toast dobro ožmemo in drobno natrgamo. V skledi zmešamo sesekljano ribo, toast, pistacije, šor, peteršilj in jajce. Maso nato krepko začinimo s soljo in obema vrstama popra. Oblikujemo jo v kroglice velikosti oreha, naložimo na krožnik in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Poganjke belušne cikorije po dolgem prerežemo na polovico. Preostali česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in rahlo opražimo narezani česen. Dodamo cikorijo in pražimo na majhni temperaturi 5 minut. Po potrebi dolijemo nekaj žlic tople vode. Rahlo solimo in popramo.
V posodi segrejemo približno 1 l olja. Ribje kroglice povaljamo v drobtinah in jih po porcijah cvremo v vročem olju 4 minute. S penavko jih poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju.
Na ogrete krožnike naložimo belušno cikorijo in jo potresemo z bottargo. Nanjo položimo po 4 ribje kroglice in ob strani oblijemo s česnovo omako. Odlična priloga je kuhani krompir v oblicah z maslom in peteršijem.