Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 2 jajci
  • 8 žlice mrzle vode
  • 4 žlice moke
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 6 žlic riževega kisa. 4 žlice sojine omake
  • 3 žlice čili paste
  • 2 žlici sezama
  • repično olje za cvrenje
  • 1 rdeči strok čilija
  • sol
  • 1/4 žličke jedilnega škroba

Uvod

Dober recept potrebuje dobro vino. Za prvega je poskrbel Nigel Slater, za drugega pa Marof (chardonnay Kramarovci, grand vin, 2015). Velika stvar je namreč, če jajčevci, ki jih je na Šoli okusov ogromno, sicer pa jih doma večina pripravlja vedno enako ali vsaj podobno (ocvrte, kajne), kljub temu poskrbijo za presenečenje. Saj so tudi ti ocvrti, a drugače, predvsem pa brez drobtin, toda še bolj je pomembna omaka, ki jo kot sirup na krožniku prelijemo čeznje. Za takšne recepte v domači kuhinji nikoli ne sme manjkati dobra sojina omaka, pa tudi mirin je vedno dobrodošel.
Torej, zelenjava, ki je vedno premehka, zato jo ovijemo v cvrtje, ki pa se zmehča, če čezenj prelijemo omako, ki je povrhu še sladka, kar se ne ujema z glavno jedjo, in pekoča, kar se ne ujema s splošnim razpoloženjem … Potem pa naj k temu še izbereš pravo vino? Dokaz, da dober recept sicer potrebuje dobro vino, toda najbolj potrebuje odlično kuharico!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Chardonnay Kramarovci 2015, Marof
 
Postopek
1

Jajce, vodo in moko gladko zmešamo ter rahlo solimo. Rižev kis, sojino omako, sladkor in čili pasto zmešamo, zavremo in kuhamo 1 minuto. Po želji lahko omako rahlo zgostimo z jedilnim škrobom. Sezam opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo.

2

Jajčevca po dolžini prerežemo na polovico in nato vsako polovico razrežemo na 6 kosov. V globoki ponvi segrejemo za dva prsta olja na 160 stopinj. Rezine jajčevcev potopimo v testo, rahlo odcedimo in previdno položimo v vroče olje. Cvremo jih približno 5 minut oz. do zlato rjave barve. Ocvrte jejčevce odcedimo na kuhinjskem papirju.

3

Čili narežemo na tanke kolobarje. Na krožnika naložimo ocvrte jajčevce, jih pokapljamo s čilijevo omako ter potresemo s sezamom in narezanim čilijem. Odlična priloga je kuhani basmati riž.

Oceni