Ocvrti lignji in paradižnikov ragu
Sestavine
- 1 kg manjših lignjev
- 5 žlic moke
- 2 jajci
- 100 do 120 g krušnih drobtin
- 800 g pisanih češnjevih paradižnikov
- sol, poper
- kajenski poper
- 4 majhne mlade čebule
- 2 stroka česna
- 5 žlic oljčnega olja
- 2 žlici črnih oliv brez koščic
- 200 ml repičnega olja za cvrenje
![](https://www.solaokusov.si/wp-content/uploads/2015/03/vivi-logo-dark.png)
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
Očiščene in olupljene lignje obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in jih narežemo na 2 cm široke kolobarje. Paradižničke razpolovimo, mlado čebule poševno narežemo na 1 cm široke kose, česen narežemo na tanke rezine.
Moko za paniranje začinimo s soljo in poprom, jajci pa razžvrkljamo. Narezane lignje povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Olive razpolovimo.
V veliki ponvi segrejemo oljčno olje ter pražimo čebulo in česen 2 minuti. Dodamo narezane paradižničke in jih pražimo na močni vročini nekaj minut, da se malo zmehčajo. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom ter v ponev stresemo še olive.
V širšem loncu segrejemo repično olje do 170 stopinj in panirane lignje po porcijah zlato rjavo ocvremo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. Na krožnike v sredino naložimo paradižnikov ragu in naokrog hrustljave lignje. Odlična priloga je krompirjev pire z oljčnim oljem in potresen z narezanim drobnjakom.