Sestavine

  • 1 kg manjših lignjev
  • 5 žlic moke
  • 2 jajci
  • 100 do 120 g krušnih drobtin
  • 800 g pisanih češnjevih paradižnikov
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 4 majhne mlade čebule
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici črnih oliv brez koščic
  • 200 ml repičnega olja za cvrenje

Uvod

Lignji so za izgovor paradižnikom … Ko je njihova sezona, jih je toliko in tako so dobri, da jim postane dolgčas vsak dan se kopati v juhi ali solati. Torej potrebujejo izgovor, da dokažejo svojo vsestranskost, ki ni le močno sočna in nežno kisla, temveč je tudi sladka, umami, gostljata, barvita, globoka, še vedno pa tudi tako znano in prijetno paradižnikasto osvežilna. In zato, da niso v dobrem raguju sami, jim na vrhu s hrustljanjem pomagajo jadranski lignji.

Paradižniki pa so tudi za izgovor lignjem … Jih še vedno poznate le v trisu, na žaru, v moki  ali jajcu? Ocvrite jih, da bo drugače, za vas in paradižnik....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Očiščene in olupljene lignje obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in jih narežemo na 2 cm široke kolobarje. Paradižničke razpolovimo, mlado čebule poševno narežemo na 1 cm široke kose, česen narežemo na tanke rezine.

2

Moko za paniranje začinimo s soljo in poprom, jajci pa razžvrkljamo. Narezane lignje povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Olive razpolovimo.

3

V veliki ponvi segrejemo oljčno olje ter pražimo čebulo in česen 2 minuti. Dodamo narezane paradižničke in jih pražimo na močni vročini nekaj minut, da se malo zmehčajo. Začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom ter v ponev stresemo še olive.

4

V širšem loncu segrejemo repično olje do 170 stopinj in panirane lignje po porcijah zlato rjavo ocvremo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. Na krožnike v sredino naložimo paradižnikov ragu in naokrog hrustljave lignje. Odlična priloga je krompirjev pire z oljčnim oljem in potresen z narezanim drobnjakom.

Oceni