Ocvrtki iz jajčevcev
Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- 1 jajce
- 40 g naribanega parmezana
- 40 g drobtin
- 2 vejici mete
- sol, črni poper
- drobtine za paniranje
- olje za cvrenje
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 16 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Pet Nat rose, Štemberger
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v sredini pečice 45 minut oz. da se zmehčata. Pustimo malce ohladiti, ju prerežemo na polovico in z žličko izdolbemo mehko sredico. Dobro ožmemo in stresemo na cedilo. Jajčevce lahko spečemo že en dan prej, izdolbeno meso stresemo na cedilo in postavimo v hladilnik.
Naslednji dan jajčevce drobno sesekljamo, še enkrat ožmemo in zmešamo z razžvrkljanim jajcem, parmezanom, drobtinami in drobno sesekljano meto. Krepko začinimo s soljo in poprom. Iz mase oblikujemo majhne kroglice in jih povaljamo v drobtinah.
V fritezi ali majhnem loncu segrejemo olje za cvrenje na 180 stopinj. Kroglice cvremo 4 do 5 minut in odcedimo na kuhinjskem papirju. Serviramo jih z gorčično majonezo.
Karamelizirani paradižniki: aromatične paradižnike povprek prerežemo na polovico, jih s prerezano stranjo pritisnemo v sladkor v prahu in naložimo s sladkorno stranjo navzdol v vročo ponev; pečemo toliko časa, da sladkor karamelizira in jih na koncu pokapljamo z balzamičnim kisom. Na servirni krožnik naložimo mocarelo in karamelizirane paradižnike, potresemo s solnim cvetom, prelijemo z oljčnim oljem in okrasimo z baziliko.