Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 1 jajce
  • 40 g naribanega parmezana
  • 40 g drobtin
  • 2 vejici mete
  • sol, črni poper
  • drobtine za paniranje
  • olje za cvrenje

Uvod

Antipasti so način življenja. Dolce vita, torej. Izmislili so si jih zato, da se najejo preden začnejo zares jesti. Italijani ne morejo jesti lačni. Tisti, ki so lačni, so debeli. Tisti, ki siti jejo s takšnim užitkom, pa so Italijani, potem ko so pospravili polno mizo antipastijev. Antipasti-kultura je dokaz, da imamo v Šoli okusov prav, ko trdimo, da se ne rediš, če dobro ješ!

Dobro jejte še vi! Saj ni težko. Le hladilnik in v shrambo poglejte ter uporabite, čim bolj preprosto in s čim manj spreminjanja, kar se vam ponuja. Mocarela? Vzemite jo iz slanice, narežite in prelijte z najboljšim olivnim oljem, ki ga premorete. Zraven pa karamelizirajte, s pomočjo pravega balzamičnega kisa, paradižnike. Inčuni? Podložite jim marinirane rezance iz bučk. Panceta? Le tanko jo narežite. Kruh? Antipastiji imajo najraje focaccio. Kako hitro je miza polna. Je še kaj prostora? Torej uporabite še jajčevce. Saj jih lahko v lupini spečete že včeraj.

Ko so jajčevci zreli, jih je potrebno jesti. Lahko jih sicer tudi vložimo, za zimski antipasti, a obstajajo boljše alternative. Zato jih poleti pridno cvremo, delamo namaze (baba ganoush), dodajamo v raguje, pečemo na žaru … A še vedno kakšen ostane, kajne. Potem pa naredite melancanove kroglice ter povabite prijatelje na vrtno zabavo! Ocvrte kroglice so prava dobrodošlica, ob kateri penina glasno poči....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 16 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Pet Nat rose, Štemberger
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevca položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v sredini pečice 45 minut oz. da se zmehčata. Pustimo malce ohladiti, ju prerežemo na polovico in z žličko izdolbemo mehko sredico. Dobro ožmemo in stresemo na cedilo. Jajčevce lahko spečemo že en dan prej, izdolbeno meso stresemo na cedilo in postavimo v hladilnik.

2

Naslednji dan jajčevce drobno sesekljamo, še enkrat ožmemo in zmešamo z razžvrkljanim jajcem, parmezanom, drobtinami in drobno sesekljano meto. Krepko začinimo s soljo in poprom. Iz mase oblikujemo majhne kroglice in jih povaljamo v drobtinah.

3

V fritezi ali majhnem loncu segrejemo olje za cvrenje na 180 stopinj. Kroglice cvremo 4 do 5 minut in odcedimo na kuhinjskem papirju. Serviramo jih z gorčično majonezo.

4

Karamelizirani paradižniki: aromatične paradižnike povprek prerežemo na polovico, jih s prerezano stranjo pritisnemo v sladkor v prahu in naložimo s sladkorno stranjo navzdol v vročo ponev; pečemo toliko časa, da sladkor karamelizira in jih na koncu pokapljamo z balzamičnim kisom. Na servirni krožnik naložimo mocarelo in karamelizirane paradižnike, potresemo s solnim cvetom, prelijemo z oljčnim oljem in okrasimo z baziliko.

Oceni