Sestavine

  • 300 g surovih kozic (brez glave in lupine)
  • 1 rdeči čili
  • 2 stroka česna
  • 10 vejic koriandra
  • 1 žlica sesekljanga peteršilja
  • 1 mlada čebula
  • 40 g čičerikine moke
  • 50 g pšenične moke (tip 405)
  • 300 ml piščančje juhe
  • sol
  • 100 ml arašidovega olja
  • 1 limeta
  • koriander za okrasitev

Uvod

Če je imel dan predolg delovni urnik ali pa enostavno ni imel sreče, veselja, počitka, smo zvečer, kajne, tako utrujeni, da se nam zdi edini rešitelj TV-pilot … Kakšna zmota! Po preklapljanju kanalov in pretočnih vsebin bomo šli spat le še bolj utrujeni, ne le od nesreč, kriminala in neumnosti, temveč tudi od ”počivanja”. Rešitev? Ne preglasen pok in ne preveč ocvrtkov. Skratka, ravno prav.

Resda mehurčki v takšnem večeru niso za proslavljanje, temveč za reševanje, toda saj ravno zato so najbolj primerni - da kri hitreje zakroži in se ustnice lažje raztegnejo v nasmeh. A zato za zraven ni dovolj le šelesteti z vrečkami in zajemati v nedogled! Ocvrtki so hitro gotovi, če se pravočasno spomnite odmrzniti velike kozice, ki jih imate, seveda, vedno v zamrzovalni zalogi prav zaradi takšnih večerov. Sicer pa so to palačinke po andaluzijsko, tortillitas de camarones....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: penina Blanc de blanc, Domaine Slapšak
 
Postopek
1

Kozice narežemo na zelo drobne kocke. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Olupljeni česen prav tako drobno sesekljamo. Koriander skupaj s stebli drobno narežemo. Mlado čebulo narežemo na drobne kocke.

2

Zmešamo obe vrsti moke. V loncu zavremo juho, vanjo stresemo narezane kozice in blanširamo 20 sekund. Nato lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut. Juho s kozicami zamešamo v moko, dodamo koriander, peteršilj, mlado čebulo, česen in solimo. Testo pustimo stati 20 minut.

3

V težki teflonski ponvi segrejemo olje. Za en ocvrtek damo v ponev 2 žlici testa, naenkrat pečemo 5 ocvrtkov. Ocvrtke pečemo na srednji vročini do zlato rjave barve, obrnemo jih šele, ko so na eni strani hrustljavo pečeni. Pečene ocvrtke pustimo odcediti na kuhinjskem papirju.

4

Limeto poljubno narežemo. Na krožnike naložimo ocvrtke ter okrasimo s koriandrom in narezano limeto.

Oceni