Odprta lazanja s pečenico
Sestavine
- 2 pikantni klobasi (pečenica, salsiccia)
- 1 žlica oljčnega olja
- 120 g korenja
- 70 g šalotke
- 1/2 žličke timijanovih lističev
- 1/2 žličke origana
- 3 stroki česna
- 1 žlička koromačevih semen
- 400 g na kocke narezanega paradižnika (konzerva)
- 6 listov lazanje
- 125 g bivolje mocarele
- sol, poper
- sveži origano

Klobasi olupimo in narežemo na manjše kose. Olupljeno korenje narežemo na 5 mm velike kocke. Šalotko drobno sesekljamo. Koromačeva semena zdrobimo v možnarju. Olupljeni česen zdrobimo z ročajem noža.
V ognjevarni ponvi segrejemo olje, dodamo klobaso, korenje, šalotko, timijan in origano ter med mešanjem pražimo 15 minut do zlato rjave barve. Klobaso med pečenjem z žlico zdrobimo na majhne kose. Nato dodamo česen in koromačeva semena ter pražimo še 2 minuti.
Vmešamo paradižnik in pustimo vreti 5 minut. Dolijemo 150 do 200 ml vrele vode, začinimo s 1/2 žličke soli in sveže mletim poprom ter kuhamo na srednji vročini 10 minut, da se omaka rahlo zgosti. Na pečici vklopimo funkcijo žara.
V velikem loncu zavremo soljeno vodo in lazanje kuhamo 4 do 5 minut. Nato jih odcedimo. Lazanje prepolovimo in zamešamo v mesni ragu. Kuhamo 2 minuti, nato jih z žlico rahlo privzdignemo in preložimo kot robček.
Mocarelo natrgamo na manjše kose in potresemo med lazanje. Ponev postavimo pod žar v pečico za 3 do 5 minut, da se robovi listov lazanje hrustljavo zapečejo. Pred serviranjem lazanjo potresemo z lističi origana.