Okinawa rižev takos
Sestavine
- 1 majhna čebula
- 8 češnjevih paradižnikov
- 1 strok česna
- sol
- 1 žlica limetinega soka
- 2 žlici arašidovega olja
- 200 g mlete govedine
- 80 g kimčija
- 1 žička dimljene sladke paprike
- 1 žlička mlete kumine
- črni poper
- 1/4 žličke čilija v prahu
- 2 žlički kečapa
- 2 žlici sojine oamke
- 1 žlička Worcestershire omake
- 200 g kuhanega suši riža
- 50 g čedarja
- 2 mladi čebuli
- 1 rumenjak
- šopek koriandra

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižničke narežemo na majhne kocke. V skodelici zmešamo v salso četrtino narezane čebule, polovico paradižnikovih kock, polovico stisnjenega česna, sol in limetin sok.
V ponvi segrejemo olje in preostalo čebulo pražimo na srednji vročini 3 do 4 minute. Dodamo preostali česen in paradižnik ter dušimo na majhni vročini 5 minut.
Kimči drobno sesekljamo in ga stresemo v ponev skupaj z mleto govedino. Dodamo še vse začimbe in med mešanjem dušimo 5 minut. V meso zamešamo sojino omako, kečap in Worcestershire omako ter kuhamo na majhni vročini 4 minute.
Čedar drobno naribamo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Za serviranje naoljimo litoželezno ponev, vanjo stresemo kuhani riž in ga poravnamo. Po vrhu porazdelimo govedino, naribani sir, salso, mlado čebulo in v sredino položimo rumenjak.
Ponev segrejemo na srednji vročini in brez mešanja riž pražimo toliko časa, da se na spodnji strani zapeče in zadiši po pokovki. Nato vse sestavine previdno zmešamo, potresemo s koriandrom in ponev postavimo na sredino mize ter rižev takos jemo direktno iz ponve.