Sestavine

  • 1/2 majhne glave ohrovta (ca. 300 g)
  • 4 majhne mlade čebule
  • 30 g panko drobtin
  • 1 žlica miso paste
  • 1 žlička naribanega ingverja
  • 2 jajci
  • repično olje za pečenje
  • 4 žlice majoneze
  • 1/2 žličke wasabi paste
  • vloženi ingver
  • 1 žlička nori alg kosmičer
  • 50 g Worcestershire omake
  • 70 g paradižnikovega kečapa
  • 35 g ostrigine omake
  • 20 g sladkorja

Uvod

Japonsko kuhinjo premalo poznamo. Kot da Japonci vse življenje jejo samo sushi, sashimi in dashi … To je zato, ker so japonske restavracije pri nas tako ozko specializirane. In zato je pestro japonsko kuhinjo potrebno spoznavati za domačo mizo! Začnite s preprosto zelenjavno omleto, ki je sicer sploščena, a z globokim in večplastnim (nad)okusom. Za to je več razlogov, boste okusili, toda glavnemu je ime okonomiyaki, ki je domača omaka, oddaljeno podobna kečapu, z bolj poudarjenim umami okusom. Po tej omaki poimenujejo tudi zelenjavne palačinke - omlete, ki jih na različnih koncih Japonske pripravljajo na poseben način. Najbolj klasične in tudi preproste za pripravo so iz Osake, za katere vse sestavine pred pečenjem zmešamo. Hiroshima okonomiyaki omleta je v plasteh, modan-yaki je z udon in yakisoba testeninami, negiyaki je tanjša in podobna kitajski palačinki iz mlade čebule, tokijska monyaki omleta je z veliko dashija in je zato bolj rahla in raztegljiva....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Ohrovt očistimo, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na tanke trakove. Mlado čebulo narežemo na tanke rezine. V skledi zmešamo ohrovt, čebulo in panko drobtine. Jajci razžvrkljamo ter vmešamo naribani ingver in miso pasto. Prelijemo po zelenjavi, dobro premešamo in pustimo stati 15 minut.

2

Za Okonomiyaki omako v majhni skodelici mešamo ostrigino omako in sladkor, da se le-ta raztopi. Nato dodamo še paradižnikov kečap in Worcestershire omako ter mešamo, da se sestavine povežejo v gostljato omako. Majonezo in wasabi pasto gladko zmešamo. Oba preliva pustimo stati na sobni temperaturi do serviranja.

3

Pečico segrejemo na 150 stopinj. V majhni teflonski ponvi (17 cm) segrejemo žlico olja in vanjo stresemo polovico ohrovta. Oblikujemo v palačinko in jo rahlo potlačimo. Pečemo na srednji vročini 4 minute, da spodnja stran porjavi. Nato na ponev položimo krožnik in nanj zvrnemo palačinko. Previdno jo potisnemo nazaj v vročo ponev in pečemo še 2 do 3 minute. Pečeno palačinko hranimo do serviranja v topli pečici.

4

Postopek pečenja ponovimo še s preostalim ohrovtom. Na vroča krožnika položimo palačinki, ju pokapljamo z wasabi majonezo in Okonomiyaki omako ter potresemo z kosmiči nori alg. Posebej ponudimo kot prilogo vloženi ingver iz kozarca.

Oceni