Okrogli jajčevci parmigiana
Sestavine
- 3 srednje veliki jajčevci
- 500 g zrelih paradižnikov
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 1 rdeči čili
- 2 žlici sesekljane bazilike
- 12 rezin fontina sira (ali gouda, grojer)
- 125 g mocarele
- sol, črni poper
- 50 g naribanega parmezana
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Merlot Vila Marija 2012, Movia
Paradižnike blanširamo, olupimo in narežemo na kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. V kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in čili ter pražimo 2 minuti. Vmešamo paradižnik s sokom, solimo in popramo ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se omaka zgosti. Na koncu v omako zamešamo baziliko in jo po potrebi dodatno začinimo.
Jajčevce narežemo na 1 cm debele rezine, posolimo in pustimo stati 30 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Nato jih oplaknemo pod tekočo vodo, obrišemo do suhega in naložimo na peki papir na pekač. Premažemo jih z oljem in pekač postavimo v pečico za 20 do 25 minut oz. da se zapečejo.
Model za narastke premažemo z oljem in vanj porazdelimo malo paradižnikove omake. Sestavimo stolpič: rezina pečenega jajčevca, malo paradižnikove omake, rezina sira, rezina jajčevca, paradižnikova omaka, mocarela in na koncu rezina jajčevca. Tako pripravljene stolpiče položimo na paradižnikovo omako, jih krepko potresemo s parmezanom in postavimo v pečico za 20 do 30 minut oz. da po vrhu zlato rjavo porjavijo.