Sestavine

  • 3 jajca
  • 1 žlička gorčice
  • limonov sok
  • sol, poper
  • 125 ml repičnega olja
  • 50 g majhnih kislih kumaric (cornichons)
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica narezanega drobnjaka

Uvod

Gribiche je tradicionalna majonezna omaka s trdo kuhanim jajcem in okisanimi kumaricami ter kaprami. V originalu je majoneza samo iz rumenjaka, a v Šoli okusov imamo raje lažjo in ne tako gosto, zato jo naredimo iz surovega jajca. So pa v gribiche omaki obvezne vložene kapre (cvetovi, ne plodovi) in kisle kumarice....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 5 minut
 
Postopek
1

V električni sekljalnik (kuter) ubijemo jajce, dodamo zvrhano žličko gorčice, sol, poper in nekaj kapljic limonovega soka.

2

Vključimo sekljalnik in skozi utor v pokrovu počasi dolivamo olje ter miksamo 1 minuto do goste majoneze. Do uporabe majonezo shranimo v hladilniku.

3

Preostali jajci kuhamo 8 minut v vreli vodi, ju prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in drobno narežemo. Kisle kumarice narežemo na rezine in jih skupaj s kaprami, peteršiljem in drobnjakom zamešamo v majonezo. Rahlo solimo in popramo.

Oceni