Sestavine

  • OMAKA PEČENIH PAPRIK
  • 250 g podolgovate rdeče paprike
  • 120 g rdeče čebule
  • 3 stroki česna
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 žlička rožmarina
  • 1 žlička origana
  • 1/2 žličke koromačevih semen (neobvezno)
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica rdeče paprike v prahu
  • kajenski poper
  • črni poper
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 50 ml belega vina
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 75 ml sladke smetane
  • 1 žlička sladkorja
  • 250 g svežih špagetov ali tankih rezancev
  • TATAR KOZIC
  • 12 velikih kozic
  • 1 žlička limetinega soka
  • sol
  • poper

Uvod

Otroci bi špagete s paradižnikovo omako lahko jedli vsak dan. Torej avgusta in septembra skuhamo ”hektolitre” omake, ki jo zamrznemo in uporabljamo vse leto. Zato to ni jed za posebne priložnosti. Res?

Če kupljene špagete zamenjamo z domačimi jajčnimi rezanci, paradižnikovo omako pa z omako iz paprik, ki jih zanjo spečemo v pečici, dobimo svečano predjed za odrasle, za katero se moramo le še naučiti, kako se v zajemalki v klobčič zvijejo špageti/rezanci, in jim z žlico na krožniku dodati še tatar iz svežih kozic....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Papriko po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na 5 cm velike kose. Čebulo narežemo na osmine, česen pa rahlo sploščimo z ročajem noža.

2

V majhen pekač ali keramični model za pečenje damo olje, paradižnikovo mezgo, rožmarin, origano, koromačeva semena, sol, papriko v prahu in zdrobljeni črni poper ter dobro premešamo. Dodamo papriko, čebulo in česen ter ponovno premešamo. Pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut.

3

Pečeno papriko stresemo v blender in v pekač dolijemo vino, juho in smetano ter temeljito postrgamo vse ostanke od pečenja. Vse skupaj vlijemo v blender, dodamo sladkor in limonov sok ter zmiksamo v gladki pire.

4

Za tatar kozice olupimo, odstranimo črno črevo in jih narežemo na majhne kocke. Začinimo s sokom limete, 1 žličko olja, soljo in sveže mletim poprom.

5

Špagete skuhamo na zob (al dente). S ščipalkami jih poberemo iz vode in stresemo direktno v vročo omako. Vse skupaj temeljito premešamo. Špagete po porcijah zvijemo v krog in naložimo na ogrete krožnike. Ob strani dolijemo preostalo omako in na špagete položimo tatar kozic.

Oceni