Omaka pečenih paprik in tatar kozic
Sestavine
- OMAKA PEČENIH PAPRIK
- 250 g podolgovate rdeče paprike
- 120 g rdeče čebule
- 3 stroki česna
- 50 ml oljčnega olja
- 1 žlička rožmarina
- 1 žlička origana
- 1/2 žličke koromačevih semen (neobvezno)
- 1 žlička soli
- 1 žlica rdeče paprike v prahu
- kajenski poper
- črni poper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 50 ml belega vina
- 100 ml zelenjavne juhe
- 75 ml sladke smetane
- 1 žlička sladkorja
- 250 g svežih špagetov ali tankih rezancev
- TATAR KOZIC
- 12 velikih kozic
- 1 žlička limetinega soka
- sol
- poper

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Papriko po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na 5 cm velike kose. Čebulo narežemo na osmine, česen pa rahlo sploščimo z ročajem noža.
V majhen pekač ali keramični model za pečenje damo olje, paradižnikovo mezgo, rožmarin, origano, koromačeva semena, sol, papriko v prahu in zdrobljeni črni poper ter dobro premešamo. Dodamo papriko, čebulo in česen ter ponovno premešamo. Pečemo v sredini pečice 40 do 45 minut.
Pečeno papriko stresemo v blender in v pekač dolijemo vino, juho in smetano ter temeljito postrgamo vse ostanke od pečenja. Vse skupaj vlijemo v blender, dodamo sladkor in limonov sok ter zmiksamo v gladki pire.
Za tatar kozice olupimo, odstranimo črno črevo in jih narežemo na majhne kocke. Začinimo s sokom limete, 1 žličko olja, soljo in sveže mletim poprom.
Špagete skuhamo na zob (al dente). S ščipalkami jih poberemo iz vode in stresemo direktno v vročo omako. Vse skupaj temeljito premešamo. Špagete po porcijah zvijemo v krog in naložimo na ogrete krožnike. Ob strani dolijemo preostalo omako in na špagete položimo tatar kozic.
