Sestavine

  • 2 mladi čebuli
  • 1 strok česna
  • 5 žlic olivnega olja
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 žlička dimljene sladke paprike v prahu
  • 1 rezina polnozrnatega toasta
  • 2 žlici nalistanih mandljev
  • 200 g zelenih špargljev
  • 60 g choriza (španska salama s papriko)
  • 50 g manchego sira (trdi ovčji sir)
  • 4 jajca
  • sol, čni poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Prevečkrat je jajčna omleta le omleta! Saj je vedno dobra, še posebej spomladi, če so v njej divji šparglji, kaj ne. A potem mora biti tako mehka, še kremna, da se vanjo potaplja sveži beli kruh, z dovolj hrustljavo skorjo, da zdrži vilice, ki z mehko sredico pomažejo krožnik do sijaja.

Kaj pa, če bi enkrat malo drugače in zato bolj kompleksno in globoko? Kruh ne bel, temveč temen, ne mehek, temveč popečen, omleta ne penasta, temveč zapečena, šparglji ne divji, temveč gojeni, omleta ne sama, temveč s paradižnikovo omako. Kaj pa hrusta? Namesto skorje - mandlji!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 468 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen pa na zelo tanke rezine. Paradižnike narežemo na dva ali štri dele, odvisno od velikosti.

2

V kozici segrejemo 2 žlici olja in pražimo čebulo in česen na srednji temperaturi 1 minuto. Dodamo narezane paradižnike, pražimo 2 minuti in vmešamo še papriko v prahu. Solimo in popramo, dolijemo 2 žlici vode in dušimo na majhni temperaturi 10 minut. Pred serviranjem vanjo zamešamo peteršilj.

3

Šparglje očistimo in poševno narežemo na 3 cm dolge kose. Chorizo olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Sir grobo naribamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4

V ponvi z ognjavarnim ročajem (premer 20 cm) segrejemo žlico olja in v njem pražimo narezani chorizo 1 minuto. Dodamo šparglje in jih pražimo na srednji temperaturi nekaj minut.

5

V skodeli razžvrkljamo jajca in vanje zamešamo šparglje s chorizom. Vse skupaj vlijemo nazaj v ponev in pečemo na srednji temperaturi 1 minuto. Potresemo s sirom in ponev postavimo v ogreto pečico za 5 do 7 minut.

6

Medtem toast narežemo na zelo majhne kocke. V majhni ponvi segrejemo preostalo olje ter zlato rjavo opečemo kruhove kocke in mandlje.

7

Omleto narežemo na kose, potresemo s kruhov im mandlji in prelijemo s paradižnikovo omako.

Oceni