Sestavine

  • 4 jajca
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica masla
  • 50 g dimljene rikote
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 150 g mešanih gob (jurčki in lisičke
  • 1 majhen por
  • 2 žlici olivnega olja

Uvod

Za takšno omleto je potrebno malo poležati, prej in potem. To je za pozen zajtrk, ko je bila noč kratka in bi se dan brez dobre podlage predolgo vlekel. Ker pa iz svoje dobrojedske kože ne more, ji mora tudi zajtrk ostati v spominu in niti jajca niso le jajca ... Ni jih sicer sam nabral, a zato je na tržnici vsaj poiskal, tako jurčke kot lisičke. In tudi to mu še ni bilo dovolj, temveč je mednje zamešal še dimljeno skuto. Potem je dodal še hrustljavo štručko, tako da je zdržala do večerje....

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 485 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

Gobe je očistil in narezal na manjše kose. Rikoto je grobo naribal. Por je očistil in narezal na tanke kolobarje. Jajca je razžvrkljal z vilico in začinil s soljo in poprom.

2

V ponvi je segrel olivno olje, dodal narezani por in ga pražil na manjši temperaturi 1 minuto. Dodal je še narezane gobe, zvišal temperaturo in jih pražil nekaj minut. Ponev je odstavil s štedilnika ter gobe solil in popral.

3

V večji ponvi je segrel olje in maslo, vanjo vlil jajca in jih pustil na srednji temperaturi rahlo zakrkniti. S silikonsko lopatko je jajčno maso tri do štirikrat potisnil od roba proti sredini, potresel z drobnjakom in pustil, da na majhni temperaturi zakrkne v omleto.

4

Na pečeno omleto je na eno polovico stresel gobe, na drugo polovico pa naribano rikoto, preložil in prerezal na polovico ter naložil na ogreta krožnika. Zraven je ponudil hrustljavo štručko z gia in bučnimoi semeni ter češnjeve paradižnike.

Oceni