Sestavine

  • 2 manjši oradi (a 300 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 150 g masla
  • 3 žlice miso paste
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 1 strok stisnjenega česna
  • sok 1/2 limone
  • 1/2 žličke čilijeve omake Siracha
  • 2 glavi pak choia
  • 3 cm svežega ingverja
  • 4 stroki česna
  • 1 rdeči čili
  • 2 žlici arašidovega olja
  • ocvrta čebula
  • 150 g bulgurja
  • 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod

Res je morski čar v njegovi svežini, a res je tudi, da se s tem držimo preveč varne obale, kjer voda ni globoka. Če ribo ”izboljšamo” z miso maslom, nam vseeno za večjo globino okusa ni potrebno predaleč plavati. Še zmeraj smo na varnem, kjer je riba sveža, sočna, nežna in morska, a hkrati tudi čofotamo po umamiju....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Mehko maslo, miso pasto, papriko v prahu, stisnjeni česen, limonov sok in čilijevo omako temeljito premešamo. Miso maslo namažemo na kos papirja za peko in zvijemo v valj. Preostanek masla lahko hranimo v hladilniku najmanj 1 mesec.

2

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Ribi vzamemo iz hladilnika 30 minut pred pečenjem. Pekač obložimo s papirjem za peko. Ribi obrišemo s papirjem, na obeh straneh poševno 4-krat plitko zarežemo in položimo v pekač. Začinimo s soljo in poprom ter premažemo z oljem. Pečemo v sredini pečice 10 minut.

3

Pak choi razpolovimo. Olupljeni ingver in čili narežemo na tanke trakove, česen pa na tanke rezine. V ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo ingver, čili in česen ter pražimo na manjši vročini 2 minuti. Dodamo pak choi in pražimo nekaj minut na vsaki strani. Solimo in pred serviranjem potresemo z ocvrto čebulo.

4

Medtem 150 g miso masla v kozici rahlo segrejemo, da se zmehča, a ne sme se stopiti. Četrtino masla porazdelimo po ribah in pečemo še 7 minut. Bulgur skuhamo po navodilu na embalaži.

5

Na pečeni ribi porazdelimo preostalo maslo in potresemo z drobnjakom. Serviramo z bulgurjem in dušenim pak chojem.

Oceni