Orecchiette s pestom in beluši
Sestavine
- 1 šopek bazilike
- 50 g indijskih oreščkov
- 1 majhen strok česna
- 50 g naribanega parmezana
- 100 ml olivnega olja
- sol, sveže mleti poper
- 500 g vijoličnih ali belih belušev
- 400 g orecchiette testenin (ušeska)
- 3 žlice masla
- 60 ml suhega belega vina
- 1 žlička sladkorja

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 800 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Indijske oreščke opražimo v ponvi brez maščobe, da rahlo porjavijo in pustimo ohladiti. Baziliko grobo sesekljamo. V električni mešalnik (blender) stresemo indijske oreščke, baziliko, sesekljani česen, dolijem olivno olje in vse skupaj zmiksamo v gladek pesto. Vmešamo parmezan in po potrebi dolijemo še olivno olje, če je pesto presuh. Začinimo s soljo in poprom.
Beluše olupimo in poševno narežemo na tanke rezine. Vršičke pustimo cele. Testenine skuhamo na zob (al dente) v slani vodi.
V veliki ponvi segrejemo maslo in vino, dodamo narezane beluše in na majhni temperaturi dušimo ca. 4 minute. Začinimo s soljo, poprom in sladkorjem.
Kuhane testenine odcedimo (shranimo 50 ml vode od kuhanja) in jih stresemo na beluše. Dodamo še 5 žlici bazilikinega pesta in vodo od kuhanja ter vse skupaj temeljito premešamo. Po želji ponudimo z nastrganim parmezanom.