Sestavine

  • 1 šopek bazilike
  • 50 g indijskih oreščkov
  • 1 majhen strok česna
  • 50 g naribanega parmezana
  • 100 ml olivnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 500 g vijoličnih ali belih belušev
  • 400 g orecchiette testenin (ušeska)
  • 3 žlice masla
  • 60 ml suhega belega vina
  • 1 žlička sladkorja

Uvod

Najprej so divji, potem pridejo (domači) zeleni, nato vijolični in na koncu še beli. In vsaki imajo svoje recepte. Zato so vijolični najboljši z ušeski, tako kot jih ima pred tem rad brokoli. Posebnost tokrat je pesto, ki je iz indijskih oreščkov, manj oljnat in oreškasto aromatičen, zato pa bolj primeren za omako, ki jo ustvari skupaj z beluši, hitro povaljanimi v mešanici z dovolj masla in suhega dišečega traminca.

Ker je najboljša priloga le zelena solata, smo ji vinaigrette nadgradili z nekaj kapljami jabolčne redukcije (Ruj). Kislo in sladko obenem, tako kot je pri ušeskih dvojna hrustljavost, iz pesta gosto-maščobna, iz omake belušev čvrsto-osvežilna....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 800 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Indijske oreščke opražimo v ponvi brez maščobe, da rahlo porjavijo in pustimo ohladiti. Baziliko grobo sesekljamo. V električni mešalnik (blender) stresemo indijske oreščke, baziliko, sesekljani česen, dolijem olivno olje in vse skupaj zmiksamo v gladek pesto. Vmešamo parmezan in po potrebi dolijemo še olivno olje, če je pesto presuh. Začinimo s soljo in poprom.

2

Beluše olupimo in poševno narežemo na tanke rezine. Vršičke pustimo cele. Testenine skuhamo na zob (al dente) v slani vodi.

3

V veliki ponvi segrejemo maslo in vino, dodamo narezane beluše in na majhni temperaturi dušimo ca. 4 minute. Začinimo s soljo, poprom in sladkorjem.

4

Kuhane testenine odcedimo (shranimo 50 ml vode od kuhanja) in jih stresemo na beluše. Dodamo še 5 žlici bazilikinega pesta in vodo od kuhanja ter vse skupaj temeljito premešamo. Po želji ponudimo z nastrganim parmezanom.

Oceni