Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • 1 rumena paprika
  • 1 šalotka
  • 3 stroki česna
  • 120 g kuhane čičerike (konzerva)
  • 2 zrela paradižnika
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • poper
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 1/4 žličke mlete orientalske kumine (kumin)
  • čilijevi kosmiči
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 vejice žajblja
  • oka za cvrenje

Uvod

Naveličali smo se že vedno enake lazanje! Čeprav je receptov zanjo v Šoli okusov veliko, pa je jajčevcev, ko poleti pokažejo svoje obline in barve, še več, zato vedno potrebujejo še kak novi recept. Torej, za jajčevce je specialist Orient, za lazanje pa Italija. Pravzaprav smo si od sosedov sposodili le ime, jajčevce pa z orientalskimi okusi zložili po svoje.

P.s. Tudi mrzli bodo dobri, jutri za večerjo, z mocarelo, da bodo bolj italijanski. 

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2018, Svetlik
 
Postopek
1

Jajčevca po dolgem narežemo na 1,5 cm široke rezine, rahlo posolimo in pustimo stati 10 minut. Papriko očistimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Olupljeno šalotko in strok česna drobno sesekljamo. Čičeriko stresemo na cedilo in oplaknemo pod vodo. Paradižnik narežemo na 5 mm velike kocke.

2

Rezine jajčevca obrišemo s kuhinjskim papirjem, povaljamo v moki in nato otresemo. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja in v dveh porcijah jajčevce spečemo do zlato rjave barve; po potrebi v ponev dolijemo še 2 žlici olja. Pečene jajčevce odcedimo na kuhinjskem papirju.

3

V drugi ponvi segrejemo 2 žlici olja, šalotko in česen stekleno opražimo, dodamo narezano papriko in pražimo na srednji vročini nekaj minut. Dodamo še paradižnik in čičeriko ter pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom, kardamomom, kuminom, čilijevimi kosmiči in limonovim sokom.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za narastke namastimo in vanj izmenično naložimo pečene jajčevce in pečeno zelenjavo s čičeriko. Vsako plast zelenjave rahlo potresemo s peteršiljem. Lazanjo pečemo v sredini pečice 15 minut.

5

Medtem preostali česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo žajbljeve liste in česen ter pražimo na srednji vročini, da česen rahlo porjavi. Na krožnika naložimo pečene jajčevce in prelijemo z žajbljevim oljem in pečenim česnom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)