Orientalska lazanja z jajčevci
Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- 1 rumena paprika
- 1 šalotka
- 3 stroki česna
- 120 g kuhane čičerike (konzerva)
- 2 zrela paradižnika
- 8 žlic oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka
- poper
- 1/4 žličke mletega kardamoma
- 1/4 žličke mlete orientalske kumine (kumin)
- čilijevi kosmiči
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 vejice žajblja
- oka za cvrenje

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Rebula 2018, Svetlik
Jajčevca po dolgem narežemo na 1,5 cm široke rezine, rahlo posolimo in pustimo stati 10 minut. Papriko očistimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Olupljeno šalotko in strok česna drobno sesekljamo. Čičeriko stresemo na cedilo in oplaknemo pod vodo. Paradižnik narežemo na 5 mm velike kocke.
Rezine jajčevca obrišemo s kuhinjskim papirjem, povaljamo v moki in nato otresemo. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja in v dveh porcijah jajčevce spečemo do zlato rjave barve; po potrebi v ponev dolijemo še 2 žlici olja. Pečene jajčevce odcedimo na kuhinjskem papirju.
V drugi ponvi segrejemo 2 žlici olja, šalotko in česen stekleno opražimo, dodamo narezano papriko in pražimo na srednji vročini nekaj minut. Dodamo še paradižnik in čičeriko ter pražimo 2 minuti. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom, kardamomom, kuminom, čilijevimi kosmiči in limonovim sokom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za narastke namastimo in vanj izmenično naložimo pečene jajčevce in pečeno zelenjavo s čičeriko. Vsako plast zelenjave rahlo potresemo s peteršiljem. Lazanjo pečemo v sredini pečice 15 minut.
Medtem preostali česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo žajbljeve liste in česen ter pražimo na srednji vročini, da česen rahlo porjavi. Na krožnika naložimo pečene jajčevce in prelijemo z žajbljevim oljem in pečenim česnom.