Sestavine

  • 2 osliča (a 250 do 300 g)
  • 1 žlička limonovega soka
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 50 g masla
  • 3 stroki česna
  • 2 sardelna fileja (inčun)
  • 1 žlička svežih timijanovih lističev
  • sol poper
  • 1 žlička moke
  • oljčno olje

Uvod

Iz grobo drobljenega ledu gleda veliko glav, z dovolj zaupljivo svetlimi očmi in žalostno nemimi izrazi. Na vprašanje: ”Kaj je divje?”, prodajalko pokaže, razumljivo, najbolj ostre zobe. Osliči se še ne pustijo vzgojiti. Zato pa se pustijo pripraviti na različne načine. Ne, ni nujno, da so osliči vedno le v obliki ocvrtih in odmrznjenih ribjih palčk.

”Glave odrežem,” vpraša prodajalka, ki prevzame tudi čiščenje. Zahvalite se ji in raje izberite večji pekač. Oslič ima v majhni glavi velik gobec in zato so ličnice kot po-sladica, ki pride čisto na koncu, ko že ne moremo več, a drobnemu pecivu, filigranskim pralinejem in domačim keksom, ki vsi slišijo na ime petit fours, se ne moremo upreti.

Ker je oslič ropar, ima vitko telo, v njem pa čvrsto, gladko, zelo belo meso, ki je sicer sočno, a z malo lastnega okusa. Osliču niso dovolj le olivno olje in vroči žar, zato je pravzaprav idealen za pečenje doma, saj se stanovanje ne bo navleklo njegovega morskega vonja. Lahko je, torej, pečen kar hitro, preprosto in v pečici, a zato mu na krožniku še malo pomagajte. Predlagamo takšno hitro paradižnikovo omako, saj je zelo preprosta, a hkrati tudi zelo različna. Riba z njo dobi vonj masla, sladko-kislo sočnost paradižnika in globino sardelnih filejev. Roparica postane nežno-krotka! 

  • Kategorija: Poletje, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Bio belo 2015, Gordia
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Paradižnike narežemo na poljubno majhne kocke. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Sardelna fileja sesekljamo.

2

Pekač obložimo s peki papirjem. Ribi obrišemo do suhega ter začinimo s soljo in poprom. Potresemo ju z moko, pokapljamo z limonovim sokom in oljčnim oljem in položimo na pekač. Postavimo ga v sredino pečice za 15 do 17 minut.

3

V kozici segrejemo maslo, dodamo paradižnike in česen ter pražimo 1 minuto. Nato dodamo še sardelne fileje in timijan. Na majhni temperaturi pražimo še 2 minuti do rahlo gostljate omake. Odstavimo s štedilnika in solimo.

4

Pečeni ribi serviramo s paradižnikovo omako in kuhanim krompirjem, ki smo ga prelili s peteršiljevim maslom.

Oceni
1234