Sestavine

  • 1 velik oslič (ca. 1,5 kg)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 velik koromač
  • 8 belih ali zelenih špargljev
  • šopek mlade čebule
  • 100 g pikantne chorizo klobase
  • sol, poper

Uvod

Če se bomo karantene spominjali po čem dobrem, se je bomo po polnih ribarnicah … Ko ima oslič (skoraj) meter, se mu ne moreš upreti. A kaj narediš doma, ko gre komaj v kuhinjo, kaj šele v ponev?!

V takšnih ”kriznih” situacijah priskoči na pomoč (velik) žar. Kajti največji greh bi bil kapitalskega osliča zrezati, filirati ali obglaviti. Specite ga v celem, pri tem pa si pomagajte z alu folijo!

Na vročem žaru je dovolj prostora, da se oslič raztegne po vsej svoji dolžini, a njegova koža je preveč nežna, čeprav je pod njo čvrsto meso, da bi prenesla obračanje na rešetki. V foliji pa ga lahko ”pozabite” tudi kakšno minuto predolgo, še posebej, če ga najprej pečete direktno, nato pa indirektno.

Predvsem pa v foliji tako lepa riba ne sme biti sama! Mi smo ji dodali pisano spomladansko družbo (mlada čebula, beli beluši, koromač), vse skupaj pa neobičajno začinili - s pikantno špansko choriza klobaso. Ni po morsko, sicer, a saj smo osliča ”ujeli” na celini.

P.s. Seveda lahko osliča na enak način, z zelenjavo in v foliji, spečete tudi v pečici. Odvisno od njegove in njene velikosti....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Malvazija 2013, magnum, Pucer z Vrha
 
Postopek
1

Koromač narežemo na debelejše rezine. Beluše po potrebi olupimo in narežemo na 5 cm dolge kose. Tako pripravljeno zelenjavo skupaj z mlado čebulo zmešamo s 4 žlicami olja ter začinimo s soljo in poprom.

2

Chorizo narežemo na kolobarje. Očiščeno ribo posolimo in premažemo z 2 žlicama olja. Na velik list alu folije za žar položimo ribo, ob strani porazdelimo zelenjavo in klobaso ter nato folijo z vseh strani tesno zvijemo, da dobimo velik paket.

3

Žar močno segrejemo, nanj položimo ribo v foliji in pečemo na direktni vročini 5 minut, nato temperaturo zmanjšamo in pečemo indirektno na srednji temperaturi 15 do 20 minut. Pečeno ribo in zelenjavo serviramo v foliji, odlična priloga je kuhani krompir z maslom in koprom.

Oceni