Sestavine

  • 800 g rdečega zelja
  • 4 šalotke
  • 1 bio pomaranča
  • 1 žlica medu
  • posušeni timijan
  • 4 žlice sončničnega olja
  • 4 mlade čebule
  • 600 g ostrigarjev
  • 200 g bučnih semen
  • 70 g moke
  • 4 jajca
  • 250 ml repičnega olja
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 žlica tartufovega olja
  • 2 črna tartufa (v kozarcu)
  • olje za cvrenje

Uvod

To imamo radi v sodobnih urbanih gostilnah! Atraktivno cvrtje, ker ima vse, kar imamo radi in še tisto, česar ne poznamo, eksotično-zveneča priloga, v v ustih zelo domača, in sveže, vroče ter dišeče, ker menze so preteklost, majhni bistroji s pravim chefom pa sedanjost. Kaj pa doma?

Enako, seveda! Tukaj ni nobenega izgovora, da ne bi mogli takšnega kosila hitro in brez težav pripraviti po naporni službi. Tudi nakupovanje ne bo problem, saj je rdeče zelje vedno v hladilniku, v njem pa vas bodo počakali tudi ostrigarji, ki jih imajo trgovci sicer občasno, a se jim ravno zato takrat ne ognemo.

Če ni ostrigarjev, bodo takšne panade iz bučnic vesele tudi druge gojene gobe, uporabili pa jo boste tudi v drugih cvrtjih. Saj je stanovanje tudi pozimi potrebno vsaj enkrat na dan dobro prezračiti....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 995 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Vincent 2011, Joško Renčel, Kras
 
Postopek
1

Dve jajci,repično olje in gorčico v blenderju stepemo v čvrsto majonezo. Začinimo s soljo, poprom in jabolčnim kisom. Vanjo zamešamo tartufovo olje (in po želji tudi drobno sesekljana tartufa) in jo do serviranja postavimo v hladilnik.

2

Zelje razrežemo na četrtine in nato na zelo tanke trakove. Šalotke olupimo in drobno sesekljamo. Pomarančo umijemo pod vročo vodo, obrišemo do suhega in s strgalom nastrgamo lupinico. Bučna semena opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in drobno sesekljamo ali zmeljemo v blenderju.

3

V voku segrejemo sončnično olje, vanj stresemo šalotko in jo stekleno opražimo. Dodamo narezano zelje in ga pražimo na srednji temperaturi med mešanjem 3 minute. Solimo in popramo, dodamo med, pomarančno lupino in timijan ter pražimo še 2 minuti. Na koncu vmešamo še na večje kose narezano mlado čebulo.

4

V globokem krožniku razžvrkljamo preostali jajci. Gobe narežemo na manjše kose, jih povaljamo v moki, jajcu in sesekljanih bučnih semenih. V veliki ponvi segrejemo olje in panirane gobe zlato rjavo ocvremo. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. Ocvrte gobe serviramo z rdečim zeljem in majonezo.

Oceni