Sestavine

  • 400 g kraljevih ostrigarjev (šampinjoni, navadni ostrigarji...)
  • 3 žlice repičnega olja
  • 100 g masla
  • 12 strokov česna
  • 5 žlic sojine omake
  • črni poper
  • tartufovo olje

Uvod

V naši prehrani ima meso preveč pomembno, dominantno vlogo! To je dejstvo, ki ga skušamo popraviti na nepravi način, tako da iščemo nadomestke mesa.

V Šoli okusov se tega lotevamo drugače. Prvič, v naših jedeh/receptih meso nima najbolj pomembne, dominantne vloge, temveč je, kvečjemu, le dodatek. Ne prisegamo, namreč, na vegetarijanstvo, toda hkrati še manj prisegamo na mesojedstvo. In drugič, mesu ne iščemo nadomestkov, temveč v naših jedeh/receptih z uporabo nemesnih sestavin, njihovimi kombinaciji, načinom priprave, okusi in nadokusom, odpravljamo potrebo po mesu.

Dokaz za to drugo so kraljevi ostrigarji v azijsko začinjeni omaki! S svojim nadokusom namreč ne nadomeščajo mesa, temveč zavračajo kakršnokoli misel na - pomanjkanje mesa. Oziroma, še bolj neposredno, ob kraljevih ostrigarjih v tej omaki, ki jim lahko dodate še pečen riž, ne boste niti pomislili, da imate sicer najraje meso....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: Bio belo 2015, Gordia
 
Postopek
1

Gobe narežemo na poljubno velike kose. Česen olupimo in grobo sesekljamo.

2

V veliki ponvi segrejemo olje in pražimo narezane gobe na močni temperaturi približno 5 minut, da rahlo porjavijo. Nato jih s penavko poberemo iz ponve in znižamo temperaturo.

3

V ponvi raztopimo maslo, dodamo sesekljani česen in pražimo na majhni temperaturi, da se česen zmehča in rahlo karamelizira.

4

Dodamo sojino omako in gobe ter vse skupaj zavremo. Začinimo s sveže mletim poprom in po želji še s tartufovim oljem.

Oceni