Sestavine

  • BISKVIT
  • 4 jajca
  • sol
  • 120 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 100 g moke
  • 25 g krompirjevega škroba
  • moka za posipanje
  • NADEV
  • 2 lista želatine
  • 200 ml mleka
  • 1/2 zavitka praška za vanilijev puding
  • 2 žlici sladkorja
  • 250 ml sladke smetane (35 % maščoba)
  • GLAZURA
  • 150 g temne kuverture (55 % delež kakava)
  • 120 ml sladke smetane
  • 25 g masla
  • 30 g medu
  • 120 g marelične marmelade
  • dresirna vrečka
  • okrogel nastavek s premerom 1 cm
  • zvezdast nastavek s premerom 1 cm

Uvod

Zamorček v srajčki, ki je iz čokolade, mleka, masla, sladkorja, rumenjakov in snega, je kot belo-črni penasti možic priljubljena sladica v naših slaščičarnah. Manj znan pa je drugi zamorček, tortica Othello, ki je krapek iz krhkega ali biskvitnega peciva in oblit s čokolado. No, zdaj bo znan tudi on, kajne....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 18 kosov
  • Hranilna vrednost: 218 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Za vanilijev nadev želatino namočimo v mrzli vodi. Štiri žlice mleka in prašek za puding gladko zmešamo v maso brez grudic. Preostalo mleko in sladkor zavremo, vmešamo prašek za puding in med stalnim mešanjem zavremo, da se puding zgosti.

2

Lonec odstavimo s štedilnika in v vroči puding zamešamo ožeto želatino. Na puding položimo list prozorne folije in pazimo, da se folija tesno prilega površini pudinga in tako preprečimo nastanek skorje. Puding popolnoma ohladimo.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj (160 stopinj z ventilatorjem). Jajca ločimo in beljake s ščepcem soli poltrdo stepemo. Med stepanjem počasi dodamo sladkor ter stepamo dalje do kremastega in sijočega snega.

4

V sneg zamešamo rumenjake in vanilijevo pasto. V skodeli zmešamo moko in škrob, presejemo na jajčno maso in z lopatko previdno vmešamo še moko. Z biskvitno maso napolnimo dresirno vrečko z okroglim nastavkom.

5

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo 12 nizkih kupčkov s premerom 5 cm. Pečemo jih v sredini pečice 10 do 12 minut oz. do zlato rjave barve. Postopek pečenja ponovimo še dvakrat, tako da imamo na koncu 36 pečenih krapkov.

6

V majhnem lončku segrejemo marelično marmelado in jo pretlačimo skozi cedilo. Polovico pečenih biskvitov (18 kom) premažemo z marmelado in pustimo sušiti 20 minut.

7

Čokolado grobo sesekljamo. V loncu zavremo smetano, maslo in med ter kuhamo 1 minuto. Dodamo čokolado in mešamo toliko časa, da se v celoti stopi. Glazuro pustimo malce ohladiti.

8

Nato vanjo pomakamo biskvite premazane z marmelado, jih položimo na kuhinjsko mrežo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

9

Za nadev puding gladko razmešamo. Smetano trdo stepemo in jo zamešamo v puding. Z vanilijevo kremo napolnimo dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom in jo nabrizgamo na preostale biskvitke. Pokrijemo jih s čokoladnimi pokrovi in postavimo v hladilnik za 20 minut. Othello tortice lahko hranimo 2 do 3 dni v pločevinasti škatli v hladilniku.

Oceni