Sestavine

  • 1 l sladke smetane
  • 6 listov želatine
  • 40 g sladkorja
  • 1?4 žličke vanilijeve paste
  • 4 trakovi bio limonove lupine
  • rjavi sladkor
  • 50 g olupljenih lešnikov
  • 20 g olupljenih pistacij (nepraženih in nesoljenih)
  • ščepec mletega kardamoma
  • 20 g tahin paste (sezamova pasta)
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • sol
  • malinov sladoled
  • mango sladoled

Uvod

Panakota, ki se ji ne uspe zvrniti iz modela, je le puding … Sicer je enako dobra, a z dosti slabšim učinkom. Tudi oči jejo, to v Šoli okusov dobro vemo, saj smo bili na tečaju vid in hrana. Zato je iz kuharske nezgode nastala nova sladica. Saj to poznate, kajne, ko ne gre iz modela, jo je potrebno izrezati. In potem oči ne jejo …

Torej smo uporabili velik model, da smo v njem panakoto lahko zrezali na enakomerne kvadrate, in ker nam še ni bilo dovolj za oči, smo smo si trik z žganim sladkorjem izposodili pri drugi kremi, ki jo je prav tako težko izbezati na plan (krožnik).

Da pa ne jejo le oči, poskrbijo sestavine, med katerimi lešniki in maline nikakor niso le za okras....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi.Sladko smetano, sladkor, vanilijevo pasto in limonovo lupino zavremo in kuhamo 5 minut. Smetano precedimo in v njej raztopimo ožeto namočeno želatino. Maso ohladimo do mlačnega. Pravokotno posodo (25 x 15 cm) obložimo s prozorno folijo in vanjo zlijemo rahlo ohlajeno smetano. Postavimo jo v hladilnik za najmanj 5 ur.

2

Za lešnikove drobtine pistacije in lešnike grobo sesekljamo. Rahlo jih opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Nato zmešamo pražene lešnike, pistacije, kardamom, tahin, javorjev sirup in malce soli.

3

Ohlajeno panna cotto previdno dvignemo iz modela, položimo na desko in razrežemo na 3 x 3 cm velike kocke. Potresemo jih z rjavim sladkorjem in na hitro karameliziramo z ročnim gorilnikom.

4

Na servirne krožnike naložimo po 4 kocke panna cotte, potresemo z lešnikovimi drobtinami in dodamo žličnik malinovega in mangp sladoleda. Takoj serviramo.

Oceni