Sestavine

  • 800 g lososovega fileja brez kože
  • 500 g sladkorja
  • 500 g soli
  • beli poper
  • 50 g lardo slanine
  • 50 g dimljene slanine
  • 50 g šalotke
  • 50 ml oljčnega olja
  • 100 ml pehtranovega kisa
  • 25 g sladkorja
  • 50 ml zelenjavnega fonda
  • 50 g majhnih kaper
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 1 žlica sesekljane krebuljice ali peteršilja
  • cvetovi boreča

Uvod

Seveda je preprosto kupiti gravlaks, ga pokapljati z limono in potresti z mlado čebulo in mu za spremljavo v kozarce natočiti penino. Zabava se lahko začne! Je dobro? Hm, eden je preveč dimljen, drugi preveč sušen, tretji je preslan, četrti ni dober, peti … Kar je preprosto, ponavadi ni najboljše. Čeprav je tudi to preprosto – kako doma svežega lososa spremenimo v pacanega! Točno, takšen domači ”gravlaks” bo še boljši, če ga pripravimo hitro in enostavno sami!

Ko se losos paca v soli in sladkorju, pa ne čakamo križem rok, temveč hitro in enostavno še zmešamo vinaigrette, s katerim lososu še poudarimo njegov ”špeh” – s slanino.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 4 ure za pacanje)
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
 
Postopek
1

Zmešamo sol, sladkor in sveže mleti beli poper. Na dno posode stresemo tretjino sladkorne soli, nanjo položimo lososov file in ga prekrijemo s preostalo mešanico soli in sladkorja. Postavimo v hladilnik za 4 ure.

2

Lardo, slanino in šalotko narežemo na zelo drobne kocke. V ponvi segrejemo olje ter slanino in šalotko opražimo, a pri tem pazimo, da šalotka ne porjavi. Dolijemo kis, malce pokuhamo in dodamo sladkor. Dolijemo še fond in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Preliv pustimo ohladiti.

3

Kapre drobno sesekljamo in jih skupaj s pehtranom in krebuljico zamešamo v preliv. Lososa umijemo, obrišemo s kuhinjskim papirjem in ga narežemo na tanke rezine. Naložimo jih na servirne krožnike, premažemo s prelivom in okrasimo s cvetovi boreča.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)