Pacani losos in vinaigrette slanine
Sestavine
- 800 g lososovega fileja brez kože
- 500 g sladkorja
- 500 g soli
- beli poper
- 50 g lardo slanine
- 50 g dimljene slanine
- 50 g šalotke
- 50 ml oljčnega olja
- 100 ml pehtranovega kisa
- 25 g sladkorja
- 50 ml zelenjavnega fonda
- 50 g majhnih kaper
- 1 žlica sesekljanega pehtrana
- 1 žlica sesekljane krebuljice ali peteršilja
- cvetovi boreča
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 4 ure za pacanje)
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
Zmešamo sol, sladkor in sveže mleti beli poper. Na dno posode stresemo tretjino sladkorne soli, nanjo položimo lososov file in ga prekrijemo s preostalo mešanico soli in sladkorja. Postavimo v hladilnik za 4 ure.
Lardo, slanino in šalotko narežemo na zelo drobne kocke. V ponvi segrejemo olje ter slanino in šalotko opražimo, a pri tem pazimo, da šalotka ne porjavi. Dolijemo kis, malce pokuhamo in dodamo sladkor. Dolijemo še fond in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Preliv pustimo ohladiti.
Kapre drobno sesekljamo in jih skupaj s pehtranom in krebuljico zamešamo v preliv. Lososa umijemo, obrišemo s kuhinjskim papirjem in ga narežemo na tanke rezine. Naložimo jih na servirne krožnike, premažemo s prelivom in okrasimo s cvetovi boreča.