Paradižnikova omaka s klobaso
Sestavine
- 3 žlice olivnega olja
- 1 drobno sesekljana čebula
- 2 sesekljana stroka česna
- 250 g italijanske klobase (salsiccia ali grobo mleta pečenica
- 1 majhen strok čilija
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlica posušenega origana
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 200 g narezanih paradižnikov iz konzerve
- 200 g svežih paradižničkov
- sol, sveže mleti poper
- 150 ml sladke smetane
- 500 g testenin (paccheri, rigatoni, penne)
- parmezan v kosu

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja, 2011, suho, Vina Jelenič
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Vmešamo nadrobljeno oljupljeno klobaso, pražimo 5 minut in dodamo še sesekljani čili, koromačeva semena, origano, paradižnikovo mezgo in paradižnik iz konzerve. Na majhnem ognju kuhamo omako 10 minut.
Medtem paradižničke narežemo na majhne kocke, jih stresemo v omakoin kuhamo še 5 minut. Zalijemo s smetano, začinimo s soljo in poprom in omako še enkrat zavremo.
Testenine skuhamo na zob (al dente) v slanem kropu, jih odcedimo in pri tem shranimo 1 dcl tekočine od kuhanja. Testenine sresemo v omako, premešamo in po potrebi dolijemo vodo od kuhanja. Pred serviranjem jih potresemo s sveže naribanim parmezanom.