Sestavine

  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 250 g italijanske klobase (salsiccia ali grobo mleta pečenica
  • 1 majhen strok čilija
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlica posušenega origana
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 200 g narezanih paradižnikov iz konzerve
  • 200 g svežih paradižničkov
  • sol, sveže mleti poper
  • 150 ml sladke smetane
  • 500 g testenin (paccheri, rigatoni, penne)
  • parmezan v kosu

Uvod

Tisti, ki celo življenje ne poskusijo ničesar drugega kot bolonjsko omako, se mi pošteno smilijo. Ko so že tako senilni, da pozabijo, kaj so jedli vse življenje, pa po pomoti naročijo paradižnikovo omako s pečenico … in doživijo razsvetljenje. Prepozno, žal.

Pašta je zato jed, ki je vsak teden vsaj enkrat na jedilniku, ker je vsak teden lahko drugačna. Pomislite, koliko je samo različnih klobas - ne le italijanska salsiccia -, ki jih lahko zrežete v omako, ko se počasi in dolgo kuha. Priporočamo pacchere, makaronaste lazanje. Kuhane morajo biti tako, da nož ni potreben, vilice pač....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja, 2011, suho, Vina Jelenič
 
Postopek
1

V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Vmešamo nadrobljeno oljupljeno klobaso, pražimo 5 minut in dodamo še sesekljani čili, koromačeva semena, origano, paradižnikovo mezgo in paradižnik iz konzerve. Na majhnem ognju kuhamo omako 10 minut.

2

Medtem paradižničke narežemo na majhne kocke, jih stresemo v omakoin kuhamo še 5 minut. Zalijemo s smetano, začinimo s soljo in poprom in omako še enkrat zavremo.

3

Testenine skuhamo na zob (al dente) v slanem kropu, jih odcedimo in pri tem shranimo 1 dcl tekočine od kuhanja. Testenine sresemo v omako, premešamo in po potrebi dolijemo vodo od kuhanja. Pred serviranjem jih potresemo s sveže naribanim parmezanom.

Oceni