Sestavine

  • PARADIŽNIKOVA OMAKA
  • 80 g šalotke
  • 1 strok česna
  • 1/2 stroka rdečega čilija
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (800 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1/2 žličke posušene pomarančne lupine
  • sol, poper
  • sladkor
  • 280 g paccheri testenin
  • BOB IN ARTIČOKE
  • 250 g zmrznjenega boba
  • 1 limona
  • 4 velike ali 8 majhnih artičok
  • 50 g šalotke
  • 1 strok česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 ml suhega vermuta
  • ČOKOLADNA OMAKA
  • 200 ml balzamičnega kisa
  • 1 žlička sladkorja
  • 30 g temne čokolade (70 %)

Uvod

Paccheri so veliki in debeli, artičoke pa majhne in nežne … Čeprav se nasprotja privlačijo, pa je vseeno potrebno malo več truda. Ne nazadnje “dobite” zraven kar dve omaki, ki bosta vedno prišli prav, ob testeninah, mesu ali zelenjavi. Torej, da združimo nežnost artičok z “grobostjo” makaronov v obliki narezanih cevi, potrebujemo osnovno (paradižnikovo) omako, v kateri se skupaj okopajo, in začimbo, ki pa jih (čokoladno) razneži....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 683 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: Rumeni muškat 2018, Keltis
 
Postopek
1

Za paradižnikovo omako šalotko in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na trakove. Paradižnik iz konzerve grobo narežemo.

2

V širokem loncu segrejemo olje, dodamo šalotko, česen in čili ter dušimo na majhni vročini 2 minuti. Dodamo paradižnike s sokom in pomarančno lupino, začinimo s soljo, sveže mletim poprom in ščepcem sladkorja ter kuhamo odkrito na majhni vročini, da se omaka zgosti.

3

V posodo nalijemo 1 l mrzle vode in dodamo stisnjeni sok limone. Artičokam odrežemo peclje in dobro tretjino zgornjega dela, odstranimo vse trde liste ob strani, jih prerežemo na polovico, z žličko odstranimo slamo v notranjosti in jih takoj položimo v limonino vodo.

4

Bob blanširamo v soljeni vreli vodi 1 minuto, ga stresemo v cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Nato ga olupimo. Šalotko in česen drobno sesekljamo.

5

V ponvi segrejemo olje, dodamo artičoke, šalotko in česen ter pražimo na srednji vročini 4 minute. Dolijemo vermut in kuhamo na majhni vročini še 5 do 7 minut, da se artičoke zmehčajo. Na koncu dodamo še olupljeni bob. Začinimo s soljo in poprom.

6

Za omako zavremo balzamični kis in sladkor ter na srednji vročini pokuhamo na 5 žlic omake. Temno čokolado drobno sesekljamo in zamešamo v reducirani kis. Dodamo 2 žlici vode in vse skupaj segrevamo na majhni vročini, da se čokolada stopi.

7

Testenine skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži. Kuhane odcedimo in pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja. Zamešamo jo v paradižnikovo omako in malce pokuhamo. Vanjo stresemo kuhane testenine in dobro premešamo. Na ogrete krožnike naložimo testenine, artičoke in bob ter prelijemo s čokoladno omako.

Oceni