Paella z lignji, kozicami in pokrovačami
Sestavine
- 500 g kozic
- 1 koromač
- 2 srednje veliki čebuli
- 3 stroki česna
- 3 paradižniki
- 300 g očiščenih lignjev
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g riža za rižoto
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 6 žlic suhega šerija
- 200 ml belega vina
- 900 ml ribjega fonda
- 2 lovorova lista
- 4 žlice grobo sesekljanih mandljev
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol, sveže mleti poper
- sladkor
- 4 jakobove školjke
- 2 žlici masla
Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 675 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Priporočeno vino: Stari d'or 2008, Uroš Rojac
Čebulo in česen je olupil in drobno sesekljal. Koromač je narezal na štiri dele, mu izrezal trdi kocen in ga narezal na majhne kocke. Paradižnik je razrezal na četrtine, odstranil pečke in ga narezal na majhne kocke. Kozice je olupil in lignje narezal na tanke kolobarje. Pečico je segrel na 200 stopinj.
V posodi za paello (ali veliki ponvi) je segrel olje, vanj stresel čebulo, koromač in česen ter pražil na srednji vročini nekaj minut. Dodal je riž, pražil 1 minuto in vmešal mezgo. Riž je zalil z vinom in šerijem, malce pokuhal in dolil ribji fond. V riž je zamešal še paradižnikove kocke, lovor in mandlje ter začinil s poprom in ščepcem sladkorja. Ponev je postavil v sredino pečice za 25 do 30 minut. Po 10 minutah je vanjo zamešal kozice in lignje.
Jakobove školjke je dobro osušil, solil in popral ter na hitro opekel v majhni ponvi na maslu. Pred serviranjem je paello potresel s peteršiljem in nanjo naložil pečene jakobove školjke.