Sestavine

  • 4 manjše glave pak choija
  • 2 mladi čebuli
  • 20 g ingverja
  • 3 stroki česna
  • 1 posušeni čili
  • 5 žlic arašidovega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke sečuanskega popra
  • 5 žlic sojine omake
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 2 žlici praženega sezama
  • 200 g kuhanega in ohlajenega basmati riža
  • 20 g masla
  • 1 šalotka
  • 100 g šitake gob
  • 1 žlica paradižnikovega kečapa
  • sol

Uvod

Pak choi, zeljnico žličaste oblike, ki z belim ”steblom” in zelenimi listi oponaša drevo pritlikavega listavca, ki ima malo kalorij in veliko vitaminov (A in C), lahko uporabimo ”po naše” v solati ali dušeno namesto blitve ali špinače. Toda, bo zato takšna jed kaj boljša? Pak choi je milega okusa, zato potrebuje več pomoči!

Pak choi je kitajska zelenjava, zato mu pravimo tudi pekinško zelje. Torej ga je potrebno pripraviti po kitajsko (azijsko), ne po naše. Ko je hitro (stir fry) opečen in prelit s pravo omako, v njegovi milini prepoznamo maslenost, ki gladi, pikantnost, ki boža, in grenkobo, ki sladka. Zato potrebuje le še skledo riža, seveda na kitajski način, torej s šitakami.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Za omako narežemo mlado čebulo na tanke kolobarje, olupljeni ingver na tanke palčke in olupljeni česen na tanke rezine. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo.

2

V manjši ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo mlado čebulo, ingver, česen in čili ter pražimo na manjši vročini 5 minut, večkrat premešamo. Začinimo s sladkorjem, soljo in zdrobljenim sečuanskim poprom.

3

Pražimo še 2 minut in dolijemo 3 žlice sojine omake, balzamični kis in 200 ml vode. Zavremo in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko razmešali z žlico mrzle vode. Omako do serviranja hranimo na toplem.

4

Šitake očistimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezane gobe in jih dušimo 5 minut. V ponev stresemo kuhani riž, dodamo kečap in prostalo sojino omako ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

Pak choi razpolovimo. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanjo naložimo narezani pak choi in ga pečemo na srednji vročini na vsaki strani 2 minuti. Med pečenjem dolijemo nekaj žlic vode.

6

Na ogreta krožnika naložimo pečeni riž s šitakami in pečeni pak choi ter ga prelijemo s stir fry omako.

Oceni