Pak choi po azijsko z rižem
Sestavine
- 4 manjše glave pak choija
- 2 mladi čebuli
- 20 g ingverja
- 3 stroki česna
- 1 posušeni čili
- 5 žlic arašidovega olja
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1/2 žličke sečuanskega popra
- 5 žlic sojine omake
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička jedilnega škroba
- 2 žlici praženega sezama
- 200 g kuhanega in ohlajenega basmati riža
- 20 g masla
- 1 šalotka
- 100 g šitake gob
- 1 žlica paradižnikovega kečapa
- sol

Za omako narežemo mlado čebulo na tanke kolobarje, olupljeni ingver na tanke palčke in olupljeni česen na tanke rezine. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo.
V manjši ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo mlado čebulo, ingver, česen in čili ter pražimo na manjši vročini 5 minut, večkrat premešamo. Začinimo s sladkorjem, soljo in zdrobljenim sečuanskim poprom.
Pražimo še 2 minut in dolijemo 3 žlice sojine omake, balzamični kis in 200 ml vode. Zavremo in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko razmešali z žlico mrzle vode. Omako do serviranja hranimo na toplem.
Šitake očistimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezane gobe in jih dušimo 5 minut. V ponev stresemo kuhani riž, dodamo kečap in prostalo sojino omako ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Pak choi razpolovimo. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanjo naložimo narezani pak choi in ga pečemo na srednji vročini na vsaki strani 2 minuti. Med pečenjem dolijemo nekaj žlic vode.
Na ogreta krožnika naložimo pečeni riž s šitakami in pečeni pak choi ter ga prelijemo s stir fry omako.