Sestavine

  • PANNA COTTA
  • 60 g spekulatius keksov
  • 6 listov želatine
  • 750 ml sladke smetane
  • 40 g sladkorja
  • 1/2 žličke začimbe za medenjake
  • GRANOLA
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 2 žlici ovsenih kosmičev
  • 2 žlici mandljevih palčk
  • 2 žlici kvinojinih napihnjencev (Fruštek)
  • 2 žlici kokosovega čipa
  • sol
  • MALINOVA OMAKA
  • 300 g zmrznjenih malin
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlici limonovega soka
  • lističi citronske melise

Uvod

Ko vse diši po cimetu, ingverju, nageljnovih žbicah, muškatnem oreščku, kardamomu, se ve, da je božič. Najlepši čas leta, kajne. Zakaj si ga, torej, ne bi pričarali večkrat?! Poiščite v trgovini začimbne spekulatius maslene kekse in božiček bo prišel na panakoto … Ne čakajte nanj do prihodnjega leta!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 670 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Sspekulatius kekse drobno zemljemo v blenderju. Želatino namočimo v mrzli vodi. Zavremo sladko smetano, sladkor in začimbo za medenjake. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.

2

V vroči smetani raztopimo ožeto želatino in vanjo zamešamo še spekulatius drobtine. Maso porazdelimo v skodelice (a 125 ml) in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali preko noči.

3

Naslednji dan za granolo v manjšem loncu segrejemo med in kokosovo olje. Dodamo madnljeve lističe in palčke, kosmiče, kvinojo, kokosov čip in ščepec soli. Maso porazdelimo na papir za peko na pekač in granolo pečemo v sredini ogrete pečicena 140 stopinj 15 minut ter med pečenjem večkrat premešamo. Pečeno granolo ohladimo,

4

Maline odmrznemo in jih stresemo v visoko posodo za mešanje. Dodamo sladkor v prahu in limonov sok ter jih fino pretlačimo s paličnim mešalnikom. Malinov pire pretlačimno skozi fino cedilo v manjšo skodelo.

5

Pred serviranjem panna coto z nožem zarežemo ob robu modela in model do polovice za 10 sekund postavimo v vročo vodo. Stresemo jo na krožnik, pokapljamo z malinovo omako, potresemo z granolo in okrasimo z lističi melise.

Oceni