Panakota in spekulatius keksi
Sestavine
- PANNA COTTA
- 60 g spekulatius keksov
- 6 listov želatine
- 750 ml sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1/2 žličke začimbe za medenjake
- GRANOLA
- 1 žlica medu
- 1 žlica kokosovega olja
- 2 žlici mandljevih lističev
- 2 žlici ovsenih kosmičev
- 2 žlici mandljevih palčk
- 2 žlici kvinojinih napihnjencev (Fruštek)
- 2 žlici kokosovega čipa
- sol
- MALINOVA OMAKA
- 300 g zmrznjenih malin
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- lističi citronske melise
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 670 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Sspekulatius kekse drobno zemljemo v blenderju. Želatino namočimo v mrzli vodi. Zavremo sladko smetano, sladkor in začimbo za medenjake. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut.
V vroči smetani raztopimo ožeto želatino in vanjo zamešamo še spekulatius drobtine. Maso porazdelimo v skodelice (a 125 ml) in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali preko noči.
Naslednji dan za granolo v manjšem loncu segrejemo med in kokosovo olje. Dodamo madnljeve lističe in palčke, kosmiče, kvinojo, kokosov čip in ščepec soli. Maso porazdelimo na papir za peko na pekač in granolo pečemo v sredini ogrete pečicena 140 stopinj 15 minut ter med pečenjem večkrat premešamo. Pečeno granolo ohladimo,
Maline odmrznemo in jih stresemo v visoko posodo za mešanje. Dodamo sladkor v prahu in limonov sok ter jih fino pretlačimo s paličnim mešalnikom. Malinov pire pretlačimno skozi fino cedilo v manjšo skodelo.
Pred serviranjem panna coto z nožem zarežemo ob robu modela in model do polovice za 10 sekund postavimo v vročo vodo. Stresemo jo na krožnik, pokapljamo z malinovo omako, potresemo z granolo in okrasimo z lističi melise.