Sestavine

  • 700 g rabarbare (ali 350 g rabarbare in 250 g jagod)
  • 100 ml jabolčnega soka
  • 2 žlici grenadine sirupa
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 8 listov želatine
  • 500 ml sladke smetane
  • 2 žlici belega sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici sesekljanih pistacij

Uvod

Panakota je kot pizza: vse so enake, a vsaka je različna. Zato pa sta obe tako popularni. Katera je vam najbolj všeč? Izberite iz širokega nabora panakot na Šoli okusov!
Čeprav, priznamo, je klasična kuhana smetana z okusom pa vaniliji še vedno obvezna, vsaj vsako pomlad. Že zato, ker je lahko vedno drugačna … Tokrat je z rabarbaro, ne le zgoraj, temveč tudi spodaj....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

600 g rabarbare očistimo, razpolovimo in narežemo na 1 cm velike kose. Če uporabimo še jagode, jih prav tako drobno narežemo. V loncu zavremo narezano sadje, jabolčni sok in 70 g rjavega sladkorja. Pokrito kuhamo na majhni vročini 10 minut, nato sadje pretlačimo skozi cedilo in pustimo ohladiti.

2

V mrzli vodi namočimo 6 listov želatine. Odmerimo 400 ml sadne pulpe in od te količine v lončku rahlo segrejemo 2 žlici. Dodamo ožeto namočeno želatino, jo raztopimo in zamešamo v preostalo pulpo. Porazdelimo jo v kozarce in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, da se strdi v žele.

3

Preostalo želatino namočimo v mrzli vodi. V loncu zavremo sladko smetano, 2 žlici sladkorja in vanilijev ekstrakt. Kuhamo na majhni vročini 2 minuti, nato rahlo ohladimo. V smetano zamešamo ožeto namočeno želatino in kremo ohladimo do mlačnega.

4

V kozarce na sadni žele previdno nalijemo kuhano smetano in jih postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure. Preostalo rabarbaro očistimo, narežemo na 4 cm dolge kose in stresemo v lonec. Dodamo preostali rjavi sladkor in 5 žlic vode ter kuhamo na majhni vročini 5 minut. Pazimo, da rabarbara ostane cela in ne razpade. Kuhano rabarbaro ohladimo. Pred serviranjem jo porazdelimo po panakoti in potresemo s pistacijami.

Oceni