Sestavine

  • 500 ml sladke smetane
  • 70 g lističev limonske verbene (ali citronke)
  • 5 žlici sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 2 žlici limoncello likerja
  • 150 g malin
  • 1 žlica agavinega sirupa
  • 80 g skute
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 15 ml repičnega olja
  • 90 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • olje za cvrenje

Uvod

Panna cotta se je tudi pri nas že tako udomačila, da je postala panakota. A ta ”domačnost” ima tudi slabo stran. Da je domača na prodajnih policah! Kar pomeni, da je v naših gostilnah že težko dobiti pravo panakoto, ki ni - iz vrečke. Zato smo v Šoli okusov, kjer sicer nismo naklonjeni ”navadnim” receptom, skuhali smetano na tradicionalen in pravi italijanski način, saj tak klasičen recept pride vedno prav. Ker pa, seveda, ne moremo iz svoje kože, smo panakoti dodali limonasti vonj in okus, s pomočjo citronske (verbene), ki je je polna zeliščna greda na vrtu.

A da ne bo le panakota, nima ob sebi le malinove omake, temveč tudi hrustljavo teksturo v obliki skutnih ocvrtkov. Panakoto naredite lahko že včeraj, ocvrtke pa spečete sveže....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 565 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo smetano in 2 žlici sladkorja, dodamo lističe verbene, premešamo in pustimo stati 20 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi.

2

Smetano precedimo. V majhem lončku rahlo segrejemo limoncello (ali kakšen drugi liker), v njem raztopimo ožeto želatino in jo zamešamo v smetano. Modelčke oplaknemo z mrzlo vodo in jih napolnimo s smetanovo kremo. Postavimo jih v hladilnik za najmanj 5 ur.

3

Maline in agavin sirup s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire in ga pretlačimo skozi cedilo, da dobimo gladki pire brez pešk. Malinov pire shranimo do serviranja v hladilniku.

4

Pred serviranjem gladko razmešamo skuto, jajce, 1 žlico sladkorja, vanilijev sladkor in repično olje. Nato vmešamo še moko in pecilni prašek. Olje za fritiranje segrejemo na 160 stopinj. S pomočjo žličke oblikujemo majhne kroglice in jih v dveh porcijah ocvremo v vročem olju.

5

Ocvrte kroglice odcedimo na kuhinjskem papirju in jih nato povaljamo v preostalem sladkorju. Modelčke s panakoto postavimo do polovice v skodelo z vročo vodo in jih nato zvrnemo na servirne krožnike. Okrasimo z malinovim pirejem in na vsak krožnik damo tri skutine ocvrtke.

Oceni