Panakota s citronko in skutnimi ocvrtki
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 70 g lističev limonske verbene (ali citronke)
- 5 žlici sladkorja
- 3 listi želatine
- 2 žlici limoncello likerja
- 150 g malin
- 1 žlica agavinega sirupa
- 80 g skute
- 1 jajce
- 1 žlička vanilijevega sladkorja
- 15 ml repičnega olja
- 90 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- olje za cvrenje
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 565 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 5 ur za hlajenje)
Zavremo smetano in 2 žlici sladkorja, dodamo lističe verbene, premešamo in pustimo stati 20 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi.
Smetano precedimo. V majhem lončku rahlo segrejemo limoncello (ali kakšen drugi liker), v njem raztopimo ožeto želatino in jo zamešamo v smetano. Modelčke oplaknemo z mrzlo vodo in jih napolnimo s smetanovo kremo. Postavimo jih v hladilnik za najmanj 5 ur.
Maline in agavin sirup s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire in ga pretlačimo skozi cedilo, da dobimo gladki pire brez pešk. Malinov pire shranimo do serviranja v hladilniku.
Pred serviranjem gladko razmešamo skuto, jajce, 1 žlico sladkorja, vanilijev sladkor in repično olje. Nato vmešamo še moko in pecilni prašek. Olje za fritiranje segrejemo na 160 stopinj. S pomočjo žličke oblikujemo majhne kroglice in jih v dveh porcijah ocvremo v vročem olju.
Ocvrte kroglice odcedimo na kuhinjskem papirju in jih nato povaljamo v preostalem sladkorju. Modelčke s panakoto postavimo do polovice v skodelo z vročo vodo in jih nato zvrnemo na servirne krožnike. Okrasimo z malinovim pirejem in na vsak krožnik damo tri skutine ocvrtke.