Sestavine

  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml pinjenca
  • 4 žlice sladkorja
  • 1/2 žličke bourbonske vanilije
  • 4 lisit želatine
  • 250 g kumkvatov
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 70 ml vode
  • 75 ml belga vina
  • 40 ml ruma
  • 1 žlica jedilnega škroba

Uvod

Panna cotta, ki se je pri nas tako udomačila, da je postala panakota, je kuhana smetana. In pika! S tem želi(mo) povedati, da ni iz vrečke, praškov, trgovine. Noče pa zaradi tega biti dolgočasna, češ, vsako spreminjanje in soustvarjanje je prepovedano.

Zato jo lahko ”stanjšamo”, tako da sladko smetano polovično nadomestimo s pinjencem. Škodovalo bo le kalorijam in prav nič okusu. Saj je zraven še kumkvatov ragu, ki poskrbi za potrebno razburljivost, z barvo, sladko-grenko-kislostjo, teksturo, gostoto, lahko tudi toploto. Pa še panakota je tako hitro gotova, da je dalje celo do trgovine....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 390 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. V loncu zavremo sladko smetano, 4 žlice sladkorja in vanilijo. Odstavimo s štedilnika in v vroči smetani raztopimo ožeto želatino. Z metlico v smetano vmešamo pinjenec in jo nalijemo v modelčke, katere smo oplaknili z mrzlo vodo. Postavimo jih v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

2

Kumkvate narežemo na 5 mm debele rezine in jim pri tem odstranimo peške. V kozici zavremo vino, vodo, rjavi sladkor in rum, dodamo narezane kumkvate in jih kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico vode, ga zamešamo v kumkvate, zavremo in nato ragu pustimo ohladiti.

3

Pred serviranjem z ostrim nožem ločimo rob kreme od modela. Vsakega nato do polovice za nekaj sekund postavimo v vročo vodo in nato zvrnemo na servirni krožnik. Dodamo še kumkvatov ragu in serviramo.

Oceni