Sestavine

  • 250 ml sladke smetane
  • 250 ml pinjenca (buttermilch)
  • 2 lista želatine
  • sol, sveže mleti poper
  • kajenski poper
  • šopek svežega limonovega timijana
  • 300 g lisičk
  • 2 mladi čebuli
  • 3 žlice olivnega olja
  • 100 g olupljenih lešnikov
  • 8 g listov kapucinke
  • 20 g lešnikovega olja
  • 16 g javorovega sirupa

Uvod

Panakota na začetku je še boljša od tiste (sladke) na koncu. Idealna hladna predjed, zaradi svoje lahke svežine, zahvaljujoč limonovem timijanu, ki jo pripravimo vnaprej, zlahka in atraktivno (v kozarcu) postrežemo, pokrivalo pa ji izberemo sezoni primerno. Tokrat so bile na vrsti lisičke, toda v kombinaciji, ki jim doda tako teksturo kot razširi nadokus. Lešniki v kombinaciji z listi kapucinke, oljno in kislina, yin in yang, so odkritje, ki ga lahko uporabite še večkrat kot prilogo in teksturno-lepotni dodatek pri hladnih predjedeh.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4
  • Hranilna vrednost: 585 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: penina Brut Prestige, 2009, Istenič
 
Postopek
1

Timijan skupaj z nežnimi stebli drobno sesekljamo in ga skupaj s smetano zavremo, odstavimo in pustimo stati 15 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano precedimo, rahlo segrejemo in v njej raztopimo ožeto želatino. Vmešamo pinjenec in krepko začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom. Maso nalijemo v servirne kozarce in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali preko noči.

2

Lisičke in mlado čebulo narežemo na majhne kocke. Ponev dobro segrejemo, vanjo stresemo narezane lisičke in jih pražimo na močni vročini minuto, da spustijo vodo, ki jo odlijemo. V ponev nato vlijemo olje, dodamo mlado čebulo in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo.

3

Pečico segrejemo na 165 stopinj. Lešnike stresemo v pekač in ga postavimo v sredino pečice za 12 do 15 minut (lešniki ne smejo preveč potemneti). Še vroče grobo narežemo in jih nato presejemo, da ostanejo v cedilu samo večji kosi brez drobtin. Liste kapucinke sesekljamo. Zmešamo narezane lešnike, kapucinko, olje in sirup ter solimo.

4

Pred serviranjem na panakoto naložimo tatar lisičk in ga potresemo z lešnikovim drobljencem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)