Panakota z limonovo omako
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička burbon vanilje
- 2 lista želatine
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 4 limone
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 110 g sladkorja
- 125 g masla
- 75ml mango ali marakuja soka
- 1 žlica sesekljanih pistacij
- 1 granatno jabolko

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 635 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano, 2 žlici sladkorja in vaniljo zavremo ter kuhamo na majhni vročini 10 minut. V majhnem lončku rahlo segrejemo liker in v njem raztopimo ožeto želatino. Smetano rahlo ohladimo, vmešamo želatino, precedimo, napolnimo modelčke in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.
Za limonovo kremo stisnemo limone in odmerimo 120 ml soka. V loncu z metlico zmešamo 2 jajci, 2 rumenjaka, 110 g sladkorja, limonov sok in 125 g masla. Na srednji temperaturi med stalnim mešanjem maso počasi segrevamo toliko časa, da se zgosti v gosto kremo in pazimo, da med kuhanjem ne zavre.
V limonovo kremo zamešamo sok in omako pustimo ohladiti. Granatno jabolko prerežemo na polovico, izdolbemo semena in jih odcedimo ter pri tem sok shranimo za druge namene. Ohlajene panakote zvrnemo na desertne krožnike in jih obliijemo z limonovo omako. Potresemo s pistacijo in semeni granatnega jabolka.