Sestavine

  • 250 g panettone kolača
  • 2 jabolka (npr. elstar)
  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja
  • 350 g mleka
  • 1 bio limona
  • 50 ml amaretto likerja ali ruma
  • maslo za model
  • sladkor v prahu
  • 4 žlice karamelne kreme (dulche de leche)

Uvod

Ko so prazniki, je vsega preveč, za pusta krofov (rešitvi: Krofov narastek z jabolki in Krofov pečenjak s slivami), za silvestra potice, za božič pa panettona. Le da ima ta lahek, rahel in sočen italijanski kolač pomembno olajševalno okoliščino – zelo dolgo ostane svež! Zato se mu rado primeri, da na njegove ostanke pozabimo … A ko jih najdemo, imamo zdaj preprosto, hitro in okusno rešitev!

P.s. Po panettone ni več potrebno v Italijo! Pravočasno ga (za konec leta) naročite: Androžarna, Andraž Bajželj, Predoslje. Za puding priporočamo čokoladni panettone s tremi vrstami čokolade, tonko in praženimi lešniki.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Panettone narežemo na 2 cm debele rezine in jih tesno zložimo v namaščen model za pečenje. Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo peške. Nato jih narežemo na 5 mm debele rezine in naložimo na panettone.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca, mleko, ščepec soli, sladkor in naribano limonovo lupino stepamo z ročnim mešalnikom 2 minuti. Z jajčno kremo prelijemo panettone in jabolka ter narastek pečemo v sredini pečice 30 minut.

3

Pet minut pred koncem pečenja vklopimo ventilator, da se jabolka rjavo obarvajo. Puding pustimo rahlo ohladiti. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu. Po želji na krožnik dodamo še malo karamelne kreme.

Oceni