Sestavine

  • 500 ml sladke smetane
  • 4 zrna kardamoma
  • 2 lista želatine
  • 1 vanilijev strok
  • 3 stebla limonske trave
  • 40 g sladkorja
  • 1/2 majhnega ananasa
  • 40 g sladkorja
  • 200 ml jabolčnega soka
  • 1 limeta
  • 3 žlice kokosovega likerja
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 50 g masla
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 70 g moke
  • vanilijev sladkor
  • 35 g kokosovih kosmičev
  • sol

Uvod

Bil je enostavno lep večer. Zato bi ga bilo škoda zavreči. Poklicali smo, torej, prijatelje, pogrnili najprej na vrtu, ko je aprilsko zahladilo, pa še v jedilnici, malo narezali, nekaj ocvrli,  še več zapekli, predvsem pa počasi dušili. A največje presenečenje je vseeno prinesel šele zaključek. Kuhana smetana, ki je že predolgo modna, je s pekočo eksotiko limonske trave doživela preporod, karameliziran ananas ji je dodal razburljivost, ki je še po preveč jagnjetine dražila apetit, kokosov drobljenec pa je povezal zahod in vzhod. Po tej panakoti bodo vse druge še bolj dolgočasne!

Ocvrti mavrahi z domačo majonezo, z ingverjem in curryjem. Malo preveč zapečene brioche bombetke s čemaževo omako in dimljenim lososom. Goveja tlačenka z mlado čebulo in redkvicami. Jagnječje stegno v ribji omaki (fish sauce), z mladim krompirjem in zelenimi šparglji. Panna cotta z limonsko travo, karameliziran ananas in kokosov drobljenec. Čisto na koncu pa še malo dolenjske salame....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 648 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Kardamom zrna razpolovimo in izpraskamo sredico. Limonsko travo potolčemo s težko ponvijo. Vanilijev strok po dolgem prerežemo in izpraskamo sredico. V loncu zavremo sladko smetano, 40 g sladkorja, limonsko travo, kardamom semena in lupino ter vanilijevo sredico s strokom vred. Kuhamo na majhni vročini 10 minut.

2

Želatino namočimo v mrzli vodi. Kuhano smetano precedimo, v njej raztopimo ožeto želatino in jo nalijemo v kozarce. Ohlajene prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali še bolje preko noči.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V testo zgnetemo maslo, rjavi sladkor, pecilni prašek, moko, vanilijev sladkor, kokosove kosmiče in ščepec soli, testo nadrobimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v sredino pečice za 10 minut oz. do zlato rjave barve. Drobljenec ohladimo.

4

Ananas olupimo, razrežemo na četrtine in ga narežemo na zelo tanke rezine. V ponvi karameliziramo 40 g sladkorja, dolijemo jabolčni sok in kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da se karamela raztopi. Limeto stisnemo in odmerimo 2 žlici soka. V njem gladko razmešamo škrob in ga zamešamo v ananas. Kuhamo še 1 minuto, dolijem kokosov liker in pustimo ohladiti.

5

Na ohlajeno panna cotto naložimo karamelizirani ananas in potresemo s kokosovim drobljencem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (4 votes, average: 3,25 out of 4)