Panna cotta z limonsko travo
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 4 zrna kardamoma
- 2 lista želatine
- 1 vanilijev strok
- 3 stebla limonske trave
- 40 g sladkorja
- 1/2 majhnega ananasa
- 40 g sladkorja
- 200 ml jabolčnega soka
- 1 limeta
- 3 žlice kokosovega likerja
- 2 žlički jedilnega škroba
- 50 g masla
- 30 g rjavega sladkorja
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 70 g moke
- vanilijev sladkor
- 35 g kokosovih kosmičev
- sol

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 648 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
Kardamom zrna razpolovimo in izpraskamo sredico. Limonsko travo potolčemo s težko ponvijo. Vanilijev strok po dolgem prerežemo in izpraskamo sredico. V loncu zavremo sladko smetano, 40 g sladkorja, limonsko travo, kardamom semena in lupino ter vanilijevo sredico s strokom vred. Kuhamo na majhni vročini 10 minut.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Kuhano smetano precedimo, v njej raztopimo ožeto želatino in jo nalijemo v kozarce. Ohlajene prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali še bolje preko noči.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V testo zgnetemo maslo, rjavi sladkor, pecilni prašek, moko, vanilijev sladkor, kokosove kosmiče in ščepec soli, testo nadrobimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v sredino pečice za 10 minut oz. do zlato rjave barve. Drobljenec ohladimo.
Ananas olupimo, razrežemo na četrtine in ga narežemo na zelo tanke rezine. V ponvi karameliziramo 40 g sladkorja, dolijemo jabolčni sok in kuhamo na srednji temperaturi toliko časa, da se karamela raztopi. Limeto stisnemo in odmerimo 2 žlici soka. V njem gladko razmešamo škrob in ga zamešamo v ananas. Kuhamo še 1 minuto, dolijem kokosov liker in pustimo ohladiti.
Na ohlajeno panna cotto naložimo karamelizirani ananas in potresemo s kokosovim drobljencem.