Panzanella solata z rdečo peso
Sestavine
- 800 g rdeče pese
- 1 kg grobe morske soli
- 4 rezine rženega kruha z drožmi
- 5 žlic orehovega olja
- 150 g glavnate solate
- 1 majhna rdeča čebula
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 100 g orehov
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 3 žlice gorčičnih semen
- 100 ml jabolčnega soka
- 3 žlice jabolčnega kisa
- sol, poper
- 4 žlice kisle smetane

Pečico segrejemo na 175 stopinj (s funkcijo ventilatorja). V manjši pekač stresemo sol in jo poravnamo. Rdečo peso umijemo, obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in naložimo na sol v pekaču. Pečemo v sredini pečice 1 uro 30 minut.
Kruh narežemo na 2 cm velike kocke, jih naložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo na 180 stopinj (s funkcijo ventilatorja) 8 do 10 minut. Pečene kruhove kocke stresemo v plastično posodo, pokapljamo z žlico orehovega olja, rahlo solimo, pokrijemo in nekajkrat krepko stresemo, da se vse premeša. Posodo odkrijemo in kruhove kocke ohladimo.
Orehe grobo sesekljamo, zmešamo z žlico javorjevega sirupa, rahlo solimo in stresemo na pekač. Postavimo ga v sredino pečice na 175 stopinj (s funkcijo ventilatorja) za 5 minut. Pazimo, da orehi ne potemnijo preveč.
Pečeno peso ohladimo, olupimo in narežemo na rezine ali tanke krhlje. Solato natrgamo na manjše kose. Čebulo olupimo, narežemo na tanke kolobarje, prelijemo z vrelo vodo ter stresemo na cedilo, da se osušijo.
V majhnem lončku zavremo jabolčni sok in gorčična semena, kuhamo 2 do 3 minute in pustimo stati 5 minut. Nato jih stresemo na cedilo. Za marinado zmešamo preostalo orehovo olje, kis, preostali javorjev sirup, gorčična semena, drobnjak, sol in sveže mleti poper.
Narezano peso, solato in čebulo previdno premešamo s polovico marinade. Vmešamo hrustljave kruhove kocke in karamelizirane orehe. Solato naložimo v globoke krožnike, pokapljamo s preostalo marinado in na vsakega dodamo žličnik kisle smetane.