Sestavine

  • 800 g rdeče pese
  • 1 kg grobe morske soli
  • 4 rezine rženega kruha z drožmi
  • 5 žlic orehovega olja
  • 150 g glavnate solate
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 100 g orehov
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 3 žlice gorčičnih semen
  • 100 ml jabolčnega soka
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • sol, poper
  • 4 žlice kisle smetane

Uvod

Recept za solato? Tega nihče ne potrebuje, saj solata se ne kuha, temveč le zmeša … Res želite še naprej živeti v tej zmoti?

Doma solata ne potrebuje recepta, ker je v njej, kar je trenutno sveže, premešano z vedno enakim oljem in kisom. To je solata, ki je ”meni najboljša”! In v gostilni solata ne potrebuje recepta zato, ker so vse enake, zraven pa je na mizi tako in tako še rešitev, da si jo popravimo ”po lastnem okusu”.

No, ta solata pa recept potrebuje! Zato, ker nam ”pove”, kako je potrebno speči rdečo peso, da vinaigrette ni le preliv, ki se zmeša, temveč tudi omaka, ki se skuha, in da je za dobro kruhovo solato potreben najboljši kruh, torej tisti z drožmi (iz kislega testa).

Recept za solato? Prosim!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 175 stopinj (s funkcijo ventilatorja). V manjši pekač stresemo sol in jo poravnamo. Rdečo peso umijemo, obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in naložimo na sol v pekaču. Pečemo v sredini pečice 1 uro 30 minut.

2

Kruh narežemo na 2 cm velike kocke, jih naložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo na 180 stopinj (s funkcijo ventilatorja) 8 do 10 minut. Pečene kruhove kocke stresemo v plastično posodo, pokapljamo z žlico orehovega olja, rahlo solimo, pokrijemo in nekajkrat krepko stresemo, da se vse premeša. Posodo odkrijemo in kruhove kocke ohladimo.

3

Orehe grobo sesekljamo, zmešamo z žlico javorjevega sirupa, rahlo solimo in stresemo na pekač. Postavimo ga v sredino pečice na 175 stopinj (s funkcijo ventilatorja) za 5 minut. Pazimo, da orehi ne potemnijo preveč.

4

Pečeno peso ohladimo, olupimo in narežemo na rezine ali tanke krhlje. Solato natrgamo na manjše kose. Čebulo olupimo, narežemo na tanke kolobarje, prelijemo z vrelo vodo ter stresemo na cedilo, da se osušijo.

5

V majhnem lončku zavremo jabolčni sok in gorčična semena, kuhamo 2 do 3 minute in pustimo stati 5 minut. Nato jih stresemo na cedilo. Za marinado zmešamo preostalo orehovo olje, kis, preostali javorjev sirup, gorčična semena, drobnjak, sol in sveže mleti poper.

6

Narezano peso, solato in čebulo previdno premešamo s polovico marinade. Vmešamo hrustljave kruhove kocke in karamelizirane orehe. Solato naložimo v globoke krožnike, pokapljamo s preostalo marinado in na vsakega dodamo žličnik kisle smetane.

Oceni