Sestavine

  • 100 g rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g rjavih šampinjonov
  • 200 g raclette sira
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 120 ml sladke smetane
  • 1 žlička tabasco omake
  • 4 velike ali 6 manjših podolgovatih rdečih paprik
  • 5 žlic arašidovega olja
  • 12 rezin dimljene slanine
  • sol
  • črni poper

Uvod

Polnjene paprike so tipična poletna jed! Najsi bo v kampu ali pri babici ali v obcestni primorski gostilni. Velika zelena paprika, polna mesno-riževega nadeva, v krepki in gosti paradižnikovi omaki, po možnosti še z veliko zajemalko krompirjevega pireja. Koliko jih lahko ”zmažete”? In kako dolgo se potem ne morete niti premakniti? Tako klasične polnjene paprike so poletna jed zgolj zato, ker so se na tržnici ravno zdaj pojavile prve domače zelene paprike! Sicer pa so boljše jeseni in pozimi, četudi odtajane.

Poleti pa naj bodo paprike polnjene drugače in predvsem lažje. Namesto debele, naj bodo dolge, namesto okrogle, koničaste, namesto zelene, rdeče. Počakajte, torej, da pripotujejo iz Makedonije.

Sicer pa gre tudi namesto paprik. Morda ste z njimi dobili tudi svoj novi najljubši recept za gobovo omako. Ta je, namreč, s sirom in brez jurčkov, zgolj z (rjavimi) šampinjoni....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 660 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Domaine Slapšak
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen zelo drobno sesekljamo. Šampinjone očistimo in narežemo na 3 mm debele rezine. Sir narežemo na drobne kocke.

2

V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in stekleno opražimo čebulo. Dodamo šampinjone in česen ter pražimo na močni temperaturi 3 do 5 minut, da izpari vsa tekočina. Dolijemo smetano, zavremo in vmešamo narezani sir. Ponev odstranimo s štedilnika ter gobovo omako začinimo s soljo, poprom in tabasco omako.

3

V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje, vanjo naložimo paprike in jih pečemo na srednji temperaturi 10 minut. Nato jih ohladimo, ob strani prerežemo in odstranimo semenje. Napolnimo jih z gobami in vsako ovijemo z dvema rezinama slanine.

4

Polnjene paprike pečemo na plošči na žaru ali v ponvi približno 12 minut oz. da se slanina zapeče. Preostalo gobovo omako segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo pečene polnjene paprike in omako. Odlična priloga je hrustljavi pomfri.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)