Sestavine

  • 400 g zrelih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 30 g ingverja
  • 1 rdeči čili
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2 žllički gorčičnih semen
  • 2 majhni čebuli
  • sol, poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička kumina (orientalska kuimina)
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 1 konzerva čičerike (400 g)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Paradižnikov ragu je velikokrat preveč - paradižnikast! Čeprav imamo paradižnike radi, kajne, bi radi ob njih okusili še kaj, oziroma, ko je njihova sezona, imajo sveže nabrani in polno dozoreli paradižniki svoj prepoznaven, globok in umami nadokus, a to ne pomeni, da mora ta nadokus zavladati tudi vsem jedem s paradižniki.

Ta ragu ima nadokus Bližnjega vzhoda in njegovih začimb, v katerih se paradižnik le veselo kopa. Ker gre za ragu, pa se ga je dobro najesti …, za kar poskrbita čičerika, ki ga poredi, in čebula, ki ga ”omasti”. Skratka, res je dober, zato potrebuje pravi kruh, da na dnu krožnika ne bo ostala niti sled.

P.s. Kruh smo spekli iz pizza testa....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Olupljeni česen narežemo na tanke rezine, olupljeni ingver pa na tanke trakove. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. Paradižnike grobo narežemo.

2

V kozici segrejemo arašidovo olje, dodamo ingver, česen in čili ter pražimo na srednji vročini, da česen rahlo porjavi. Dodamo gorčična semena in pražimo še 2 minuti. Vmešamo narezane paradižnike in jih na majhni vročini dušimo 15 minut. Solimo in popramo.

3

Čebulo olupimo in narežemo na debelejše krhlje. V ponvi segrejemo oljčno olje in čebulo dušimo do mehkega. Dodamo kumin in indijske oreščke ter vse skupaj pražimo na srednji vročini, da čebula rahlo porjavi.

4

Čičeriko stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Nato jo zamešamo v paradižnikovo omako, po potrebi solimo in vse skupaj zavremo. V omako zamešamo seekljani paradižnik in jo naložimo v globoka krožnika. Potresemo s čebulo in indijskimi oreščki.

Oceni